Biznis

Za pola godine u BiH oduzeto 2,9 miliona KM nelegalnog duhana i cigareta

U šest mjeseci 2021. godine službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH privremeno su oduzeli duhan i cigarete koji nisu bili obilježeni akciznim markicama u vrijednosti od 2,9 miliona KM. Takav duhan i cigarete najčešće se uništavaju.

Poređenja radi, u cijeloj 2020. godini ukupno je oduzeto duhana i cigareta u vrijednosti 2,4 miliona KM.

Upitani šta se dešava s tim proizvodima, u UIO kažu da u svakom pojedinačnom slučaju u kojem se roba oduzima zbog učinjenog carinskog prekršaja, nadležni sudovi donose odluke u kojima se i kaže šta da se učini.

Roba štetna za zdravlje

“Duhan i cigarete se najčešće uništavaju, jer je riječ o robi za koju ne postoji nikakva dokumentacija o porijeklu, ne zna se šta je sastavni dio te robe i ona bi mogla dodatno biti štetna za zdravlje ljudi ako bi je konzumirali”, objašnjava Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH.

U šest mjeseci 2021. godine UIO je izdao 91.911.782 komada akciznih markica, kojima mora biti obilježena svaka paklica cigareta i pakovanje duhana. U prvih šest šest mjeseci lani izdato ih je 96.491.968.

Koliko država dobije od akciza

“Da bi se duhan i cigarete legalno prodavali u BiH, moraju biti obilježeni akciznim markicma koje izdaje UIO. Svaka kutija cigareta ili pakovanje duhana koji nisu obilježeni akciznim markicama ili koji su obilježeni akciznim markicama drugih zemalja, nelegalno se prodaju u BiH”, objašnjava Kovačević.

Po pitanju prihoda od akciza na duhan i duhanske prerađevine UIO je u šest mjeseci prikupila 374,1 milion KM, dok je u istom periodu 2020. godine prikupljeno 375,9 miliona maraka.

Autor: klix.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: