Biznis

Za pokretanje biznisa u BiH potrebno vam je brdo papira i čelični živci

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Za pokretanje biznisa u BiH potrebno vam je brdo papira i čelični živci – Skoro svakodnevno čujemo da su BiH neophodne strane investicije, odnosno nova radna mjesta. Međutim, naša administrativna hobotnica to ni u čemu ne olakšava. Kada strani investitor čuje koliko mu je dokumentacije, vremena i novca potrebno kako bi pokrenuo biznis i kada se susretne s koruptivnim sistemom naše zemlje, nije čudno što odustane.

S druge strane, BiH je  idealna siva zona za sumnjive investicije, što su pokazale brojne analize i izvještaji, ali to nije tema ovog članka.

Vratimo se na pokretanje biznisa u našoj zemlji. Raznorazni savjeti o tome kako nas od vlastitiog biznisa dijeli samo dobra zamisao i ideja se nije pokazalo istinitim u praksi. Osim ideje, potrebni su vam strpljenje, duga procedura I popunjavanje brojnih zahtjeva te plaćanje taksi.  Oni koji se odluče upustiti u ovu, slobodno se može reći, avanturu, moraju ispuniti čak 13 zahtjeva, a cjelokupan proces, i nakon što ispunite brdo papira, traje skoro tri mjeseca, odnosno 80 dana.

Prva prepreka sa kojom se suočava mali poduzetnik jeste kako pronaći novac, uključujući osnivački kapital koji će mu pomoći da ideju pretoči u realnost. Banke su od male pomoći poduzetnicima u BiH i uglavnom ne daju kredite onima koji odluče pokrenuti vlastiti biznis. Ukoliko se I desi da banka odobri kredit, kamate su astronomske. Malo ili srednje poduzeće i dalje je jednostavnije otvoriti na Kosovu, u Albaniji, Srbiji, Crnoj Gori…

Naime, u zadnjem godišnjem izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja “Doing Business 2020.” Bosna i Hercegovina se nalazi na 90. mjestu. Naša država je na osnovu ovih podataka pala za još jednu poziciju na ovoj listi. U 2018. po lakoći poslovanja bila je rangirana na 89. mjestu  što je i tada bio pad za tri mjesta u odnosu na prethodnu godinu. Ovi podaci pokazuju koliko je lokalnom poduzetniku, prema zakonima zemlje, jednostavno otvoriti malo ili srednje poduzeće.

Lakoća poslovanja prati procedure, vrijeme i troškove neophodne kako bi preduzeće dobilo sve potrebne dozvole za izgradnju jednostavnog objekta i izvršilo uknjižbu imovine kako bi se ona mogla koristiti ili prenositi na druga lica. Pored toga, mjeri indeks kontrole kvalitete izgradnje, ocjenjujući kvalitetu građevinskih propisa, snagu kontrole kvaliteta i sigurnosnih mehanizama, režime odgovornosti i osiguranja i zahtjeva za izdavanje profesionalnih certifikata.

Po visini poreskih opterećenja nalazimo se na 141. mjestu. U prosjeku, preduzeća izvrše 33 plaćanja poreza tokom godine, potroše 411 sati na podnošenje naloga za plaćanje, pripremu i plaćanje poreza, a plate porez na teret poslodavca u iznosu od 23,7  postood ostvarene dobiti.

Prema podacima Lakoće poslovanja, pribavljanje građevinskih dozvola u BiH zahtijeva 17 postupka, traje 180 dana i troškovi iznose 20,3 posto vrijednosti objekta.

Prema lakoći izvršenja ugovora Bosna i Hercegovina je na 93. mjestu. Prema podacima koje je prikupila Lakoća poslovanja, izvršenje ugovora traje 595 dana i košta 36,0 posto vrijednosti potraživanja.

O tome da se u zemljama u EU mnoga toga završi online, u par klikova i skeniranja, dok se kod nosi brdo papira s jednog šaltera na drugi, iz jedne institucije u drugu, ne treba puno ni govoriti.

Dakle, iz svega pobrojanog nameće se očito – BiH je neophodna nova zakonska regulativa  ili reforma postojeće koja će olakšati investiranje u ovoj zemlji, bilo to domaće ili strano.

B.K.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno