Zenica

Za podršku projektima iz oblasti turizma u ZDK 200.000 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić potpisao je ugovore s načelnicima i predstavnicima gradova i općina tog kantona kojima su odobrena sredstva za subvencioniranje projekata turističke infrastrukture i suprastrukture.

Jelić je kazao kako su potpisani ugovori s pet općina i dva grada, a ukupno odobrena sredstva za ovu namjenu su 200.000 KM, dok će ukupna podrška turizmu tog kantona ove godine iznositi 500.000 KM. Podršku su na osnovu ovog javnog poziva dobili gradovi Zenica i Zavidovići te općine Vareš, Olovo, Breza, Usora i Doboj Jug.

-Općine i gradovi mogli su ostvariti pravo na subvenciju u maksimalnom iznosu od 30.000 KM. Nastavljamo u kontiniutetu da pružamo potporu oblasti turizma, jer ovaj kanton ima potencijala – kazao je ministar Jelić.

Nedavno usvojeni Zakon o turizmu ZDK-a trebao bi dati novi zamah razvoju turističke infrastruktre i prezentaciji turističkih potencijala, a mogućnost da oforme svoje turističke zajednice dobile su i lokalne zajednice.

ZDK će, također, osnovati svoju turističku zajednicu pa će, nakon što Skupština ZDK usvoji odluku o osnivanju Turističke zajednice ZDK, samim tim biti uređena i oblast oko naplate turističke takse.

-Uputili smo odluku o osnivanju Turističke zajednice ZDK. Tri organa koja daju mišljenje su Ministarstvo financija, Sekretarijat za zakonodavstvo i Ministarstvo pravosuđa. Kada dobijemo ta mišljenja, uputit ćemo odluku prema Vladi ZDK, a onda i prema Skupštini ZDK – navodi Jelić.

U budžetu za ovu godinu obezbijeđena su sredstva u iznosu od 100.000 KM za rad Turističke zajednice.

-To je onaj dio u kojem smo vodili računa da našim gospodarstvenicima ne namećemo nove namete. Prije nego što je zakon i donesen, krenuli smo u postupak potpore oblasti turizma, odnosno turističkog potencijala, a i našim ugostiteljskim objektima kroz ulaganje i investiranje u opremu da poboljšaju svoje poslovanje te da svoju uslugu podignu na viši nivo – kazao je Jelić.

Napominje kako još nisu dobili inicijative iz lokalnih zajednica za osnivanje turističkih zajednica na njihovom području.

Predstavnik Općine Vareš Boško Andrić, međutim, potvrdio je kako su u iščekivanju zakonskog okvira već osnovali Turistički info punkt, koji bi trebao prerasti u Turističku zajednicu. Najvažnije je, dodao je, da imaju edicirane ljude, sportske penjače, planinarske vodiče, turističke vodiče.

-Mi ćemo sredstvima za koja sam danas potpisao ugovor rekonstruisati Dom planinara ‘Javorje’ na Perunu. Prije dva dana potpisan je ugovor za adaptaciju vodovoda na planini Perun. Ono što je zanimljivo je da se dom nalazi neposredno ispod vrha Karasovina, koji je visok 1.472 metra i najviši je vrh u ZDK-u. Ovo je nastavak pomoći Vlade ZDK i Ministarstva privrede – kazao je Andrić.

Općina Breza, kako je kazao načelnik Vedad Jusić, ovim ugovorom planira nastaviti reallizirati prošle godine započeti projekt povezivanja i mapiranja nacionalnih spomenika na području Breze.

-Kroz ova ćemo sredstva nastaviti s uređenjem naših strateških turističkih tačaka – interesantnim i onima koji dolaze u Brezu, ali i našem lokalnom stanovništvu. Kroz učešće lokalnih zajednica, podrške Vlade ZDK i projekta AGRE UNDP-a, mi ćemo u ove dvije godine implementirati oko 300.000 KM za turističku infrastrukturu, što je novina u odnosu na prethodni period u kojem je ovaj segment bio zapušten – kazao je Jusić.

Maša Škrbić, koja je u administarciji Grada Zenica zadužena za marketing, promociju i investicije, najavljuje kako će 30.000 KM, koliko im je odobrila Vlada ZDK, utrošiti za sanaciju amfiteatra na popularnom planinskom izletištu Smetovi.

-Mi smo svi emotivno vezani za Smetove, na kojima smo odrastali i koristimo ih kao našu vazdušnu banju. Grad će subvencionirati sanaciju amfiteatra sa 68.000 KM. Nadam se da ćemo uskoro početi i radove – kazala je Škrbić.

Amfiteatar će koristiti učenici osnovnih i srednjih škola, kao i kulturno-umjetnička društva te druga zenička udruženja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno