Zenica

Za Plavu vodu kredit od 22 miliona eura

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradski vijećnici Zenice na 6.sjednici usvojili su sumarnu informaciju o provedenim aktivnostima na projektu „Plava voda“. Ono što slijedi ,rečeno je ovom prilikom jeste potvrda o odobrenju kredita u iznosu od 22 miliona eura, dok se raspisivanje poziva za izbor izvođača radova može očekivati do kraja godine. Ideja o izgradnji regionalnog vodovoda „Plava voda“ datira iz 80-ih godina prošlog vijeka. Direktor javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ ,Ekrem Kahriman ističe da su tek nedavno stečeni svi preduslovi za realizaciju projekta kao i da još samo treba sačekati do kraja maja kada se očekuje odluka o odobrenju kredita.

Inače ,procedura prikupljanja potrebne dokumentacije  trajala je osam godina, a prema riječima gradonačelnika Zenice Husejina Smajlovića plodovi ovog rada ostaće generacijama iza nas. Od ukupnog iznosa kredita od 22 miliona eura polovinu će vratiti viši nivoi vlasti, a ostatak pet općina uključenih u izgradnju vodovoda. Javno preduzeće regionalni vodovod „Plava voda“ u vlasništvu je grada Zenice i Travnika u omjeru 49:51. Od 750 litara vode u sekundi, koliki je predviđeni kapacitet, prema Zenici će biti usmjeravano 350 litara. Informacija je jednoglasno usvojena ,uz zaključak da je riječ o velikom uspjehu koji dugoročno rješava pitanje vodosnabdjevanja grada.
U nastavku 6.sjednice gradskog vijeća usvojena je informacija o stanju u oblasti poljoprivrede u 2014. godini sa Programima mjera za unapređenje poljoprivrede u 2015. godini na području Grada Zenica ,te izvještaji o radu javnih ustanova u prošloj i planovi za 2015.godinu i to:Centra za socijalni rad Zenica , ” Dom – porodica” , “Doma za stara lica“ ,” Doma zdravlja” , Apoteka “Zdravlje” ,Muzeja Grada , Opće biblioteke ,Bosanskog narodnog pozorišta i javne ustanove Predškolski odgoj i obrazovanje. (R.Š. rtvze)

vijece maj c



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno