Info

Za mlade, željne znanja: Britanske HMC stipendije za srednjoškolce u Bosni i Hercegovini

Za mlade, željne znanja: Britanske HMC stipendije za srednjoškolce u Bosni i Hercegovini – Djevojke i mladići, koji će na početku naredne školske godine imati najmanje 16, a najviše 17 i po godina, mogu postati dobitnici stipendija u Velikoj Britaniji.

Riječ je o HMC projektu koji nudi priliku mladima iz Istočne i Jugoistočne Evrope da dobiju edukaciju u nekim od najboljih britanskih škola.

Proces selekcije obavljaju akreditovane agencije u određenim zemljama, a prvi korak je razgovor na engleskom jeziku koji u glavnim gradovima zemalja obavljaju članovi HMC projekta.

Selekcija se vrši putem vrednovanja rezultata na testiranju, ocjena i preporuka iz škola iz kojih dolaze, poznavanja pisanog i govornog engleskog jezika, kao i uspjeha na razgovorima. Pored ove formalne selekcije, puno pažnje se pridaje tome koliko su učenici sposobni i koliko žele da se prilagode na život u drugačijoj sredini i doprinesu životu jedne britanske škole svojom vlastitom zainteresiranošću i entuzijazmom.

Dobitnici stipendija se raspoređuju u škole u cijeloj Velikoj Britaniji koje imaju veoma visoke standarde akademskih, sportskih i kulturnih postignuća.

Škole nude puno pokriće troškova školarine, ishrane i smještaja za dvije završne godine srednje škole, a HMC projekat dodaje skroman iznos za dodatne toškove, kao što su troškovi putovanja i drugih aktivnosti.

Ukupna vrijednost stipendije iznosi 30.000 do 40.000 funti godišnje.

Prijave za stipendije, koje pored aplikacijskog obrasca sadrže i fotografije, esej na engleskom jeziku, svjedočanstva i preporuke profesora, te izjave roditelja, se šalju preko nacionalnih koordinatora do 15. decembra 2018. godine.

Za aplikacije iz Bosne i Hercegovinem pogledajte oficijenu web stranicu www.udruzenjeplus.ba, ili  obratite se na e-mail adresu [email protected],  ili telefone 061 160 789 i 061 171 095.

Pored toga, za sve zainteresirane koji mogu doći, prezentacia i Q&A održart će se u ponedjeljak, 22. oktobra 2018. U Drugoj gimnaziji Sarajevo, saopćeno je iz Udruženja Plus.

HMC Projekat stipendiranja pruža učenicima iz Srednje i Istočne Evrope jedinstvenu priliku da dvije godine školovanja provedu u jednoj od britanskih škola. Kroz ovaj program HMC pomaže izgradnji prijateljstava i kontakata među mladima koji im mogu pomoći u izgradnji karijera, ali i u razumijevanju i prihvatanju kulture i tradicije drugih zemalja. HMC s ponosom može reći da je tokom niza godina mnogim učenicima iz Srednje i Istočne Evrope pomogao da provedu nezaboravne godine školujući se u nekim od najprestižnijih britanskih škola. Većina direktora škola uključenih u projekat su članovi HMC-a, a neke škole su pored toga članice drugih organizacija kao što je Udruženje škola za djevojke (Girls’ Schools Association). Da bi jedna škola postala i ostala dio HMC projekta, prolazi rigorozne inspekcije kojima se osigurava zadržavanje najvišeg kvaliteta. Cilj projekta stipendiranja je njegovanje razumijevanja i prijateljstva koji vežu mlade ljude u cijeloj Evropi, kao i da se mladima iz Srednje i Istočne Evrope pruži neprocjenjivo iskustvo pohađanja nekih od najboljih škola na svijetu. Zahvaljujući ovom projektu, srednjoškolci iz Srednje i Istočne Evrope, ne samo da razvijaju znanje engleskog jezika, nego i stiču nove prijatelje iz drugačijih sredina, ali i uče o kulturi i tradiciji Velike Britanije. A zauzvrat, mladi Britanci uče da cijene nove prijatelje iz zemalja koje možda ne poznaju dovoljno.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem