Naše

ZA IBRETA: Šalter sala Gradske uprave Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

PORUKA/TEKST SUGRAĐANINA I ČITATELJA KOJU PRENOSIMO- Autor Emir Begagić:

Nevjerovatna je situacija u kojoj dođeš u GU da ovjeriš nekoliko papira, jer, jelte, konkurs zahtjeva ovjeru od strane GU (bez mogućnosti da ovjeriš kod notara), i zatekneš jednu osobu koja sjedi i ovjerava u jeku raznih konkursa.

Pođahkad joj se pridruži neki lik na šalteru 02, na svaki cca. sat vremena uzme jednu redovnu osobu, a u međuvremenu i bez prozivanja broja mu priđu jarani, s pričom: “Đes Mirso”, i tako njima Mirso sve ovjeri preko reda. Ispriča se s poznanicima, jer, jelte Mirso nema kad izvan radnog vremena da se upozna s detaljima tipa “A kad ti je se mali oženio? A jel ovo mlada?” itd… Kako bi mi drugačije saznali da je Mirso samo malo više radoznao, što bi rekli, malo ga uhvatio estrogen, što i odgovara šalter atmosferi. I tako, pola sale sazna i da ga zovu “Mirso”, čuvši od raje kojoj je ovjeravao preko reda.

U međuvremenu, uzimam broj i izvlačim 194. Sjetim se da imaju onaj beskorisni sistem aktivnog čekanja na stranici Gradska uprava Zenica, kojim se onomad gosp. Fuad Kasumović hvalio. Odem do banke udaljene pune 3 minute od GU, i pratim sistem. U tih 10ak minuta, pomakeo se jedan broj, pa onda kao iz mitraljeza broj za brojem (jer je naš narod stoka, pa izvuče iz sistema 5-6 brojeva, jer, jelte, besplatno je, šta fali), i u tom rafalnom izvlačenju pređe i moj broj. Dolazim do šaltera i govorim gospođi da me je preskočila, kaže: “eh vidite da je 1-2 broja (a ona me preskočila za 4), mogla bih vratiti, ovako morate izvući novi broj.”. Odlazim do aparata, i izvlačim broj 259. Mirso ko Mirso, sad ga ima, sad ga nema, i kad se pojavi, odradi kojeg svog poznanika. I da on to radi onako kulturno, odradi pa uzme koji broj od redovnih klijenata, bilo bi to super. Kod Mirse, brojevi ne važe, i ovi što dođu do njega, oni mogu komotno ponijeti i termosku s kafom, da s Mirsom rasprave onu “Atkine matere čoek…”.

Već preko tri sata čekam u miomirisu raznih pazuha. Iza mene broj 260, starija gospođa, sjedi i čeka (još nas dvoje ostalo). Dolazi na red moj broj (nakon gotovo četiri sata čekanja, ili pola radnog vremena zaposlene osobe), kad prolomi se Mirsin avaz: “četiri je sata, gotove su ovjere!”.

I tako, obzirom da sam vezan za medicinsku struku, prvo što mi je palo na pamet, zamisli da ljekar ili medicinska sestra u pola svoje intervencije se zaustavi (ubode pacijenta, dadne pola lijeka, i kaže eto ne može dalje, meni gotovo radno vrijeme). Osoba koja je bila ispred mene je imala identično iskustvo. Donijela par papira da ovjeri, ovjeri joj žena hladno jedan papir i kaže: “eh 4h, sutra ćemo ostalo.”. Na molbu žene da joj završi ostalo i da je izašla s posla da joj ovjeri, gospon. Mirso se prodera i kaže “šta vi komentarišete, šta vi pričate, gotovo je”.

Dragi Mirso, u civilizovanom svijetu, od kojeg si ti miljama daleko, postoji nešto što se zove radna etika, u kojoj se klijentima treba obraćati s poštovanjem, ne organizovati svojevrsne piknike i eglenisanja na radnom mjestu, te poštovati tuđe vrijeme.

Poruka Gradska uprava Zenica: Vi ste eksponat kako ne treba organizovati šalter salu. Mislim da bi o vama trebalo napisati jedan poseban rad, u kojem bi se opisao sistem kako ste vi organizovani.

Pogotovo se to odnosi na šalter salu. Zatim taj rad publikovati i nazvat ga: “Kako šalter sala ne treba biti organizovana”, i lansirati ga u nekom izuzetno vidljivom žurnalu, eventualno prevesti na sve svjetske jezike i pokazati kao se ne treba raditi.

Na kraju, kraj je Ramazana, nadam se da ste svi lijepo ispratili ovaj mjesec, i da ste u ovom prediftarskom periodu izvukli barem jednu pouku iz ovoga svega – ne budite kao Mirso.

A ja sutra odoh opet u šalter salu GU Zenica, jer ko zna, možda u tom neisušnom moru inspiracije i sive mase, dobijem ideju da vam prezentujem još neku glupost na koju se narod navikao, i ne vidi je kao problem.

Autor: Emir Begagić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno