Biznis

Za devet mjeseci prošle godine 668,6 miliona KM stranih investicija

Za devet mjeseci prošle godine 668,6 miliona KM stranih investicija – Direktna strana ulaganja za devet mjeseci 2018. godine u BiH iznose 668,6 miliona KM, što je više za 0,1 posto u odnosu na isti period 2017. godine, a, također, održan je trend porasta u odnosu na petogodišnji prosjek stranih investicija (povećanje za 21,6 posto).

Preliminarni podaci o investicijama koje je objavila Centralna banka BiH govore o tome da najveći iznosi investicija u prošloj godini dolaze iz Švicarske, Austrije, Turske, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Ruske Federacije.

Direktor Agencije za unapređenje stranih ulaganja (FIPA) Gordan Milinić naglašava da je ovo, s obzirom na izbornu godinu i nestabilnu političku situaciju koja je bila dominantna i nezaobilazna tema u svim razgovorima s potencijalnim stranim investitorima, izuzetno dobar rezultat.

Takav rezultat potvrđuje, dodao je Milinić, da je Bosna i Hercegovina, bez obzira na sve probleme i poteškoće, zemlja privlačna za strane investitore.

“Potrebno je još malo napora institucija svih nivoa da bi strane investicije dostigle željeni nivo i bile pokretač ekonomskog rasta u BiH. Tu se naročito misli na provođenje propagandne akcije „Invest in BiH“ i na širenje prakse podsticaja za strane investitore na svim nivoima po ugledu na susjedne države”, pojasnio je.

S ovim devetomjesečnim iznosom iz prošle godine, ukupan iznos dosadašnjih stranih investicija u BiH je prešao 14 milijardi KM, te je u okviru grupe zemalja jugoistočne Evrope, BiH prema ukupno registriranom stanju direktnih stranih investicija, rangirana na drugo mjesto, poslije Republike Srbije.

Time je nastavljen trend povećanja direktnih stranih investicija u BiH, koji se bilježi u posljednje dvije godine, a iz FIPA-e podsjećaju da je u 2017. godini registrirano 778 miliona KM stranih ulaganja, što je za oko 40 posto više u odnosu na 2016. godinu.

Rast investicija je rezultat rada nadležnih institucija na kreiranju boljih uvjeta za ulaganje, na pronalasku novih investitora, te na provođenju potrebnih reformi i jačanju konkurentnosti zemlje.

“Rast ekonomskih indikatora u BiH, što podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta, dodatno nas obavezuje da radimo uspješnije na provođenju potrebnih ekonomskih reformi koje će privući nove investitore i kreirati nova radna mjesta”, saopćeno je iz FIPA-e.

Biznisinfo.ba

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: