Biznis

Za deset mjeseci u BiH uvezen 51 milion litara vode, izvoz kao i inače manji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Za deset mjeseci ove godine uvezli smo 51,3 miliona litara vode, što znači da će uvoz biti isti ili čak veći u odnosu na 2022. godinu kada smo uvezli 55 miliona litara vode.

Ovaj podatak građane BiH uvijek iznova iznenadi s obzirom na to da je naša zemlja bogata vodom i ima ogromne resurse prirodne izvorske vode.

Međutim, analitičari ističu da proizvođači van naše države mnogo više novca ulažu u brendiranje i reklamiranje te se njihova voda bolje pozicionira i na našem tržištu.

Kada je riječ o izvozu vode on je tradicionalno manji od uvoza te smo izvezli 43,5 miliona litara vode.

Podatak koji je interesantan je očita razlika u “vrijednosti” vode kada je riječ o usporedbi uvoza i izvoza pa je tako vrijednost uvezene vode za deset mjeseci iznosila 29,3 miliona KM, dok je izvoz vrijedan 6,5 miliona KM.

Najviše vode smo uvezli u Republiku Srbiju i to 30,5 miliona litara, dok smo najviše izvezli u Republiku Hrvatske, odnosno 39,7 miliona litara.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pokazuju da smo za deset mjeseci 2022. godine uvezli 133,7 miliona kilograma sokova i alkoholnih pića u vrijednosti od 192,7 miliona KM.

Kako su nam objasnili zbog viskoznosi i sastava napitaka, koji uključuje i šećer, kao mjerna jedinica se koristi kilogram.

Ukupno smo izvezli nešto više od 49 miliona kilograma sokova i alkohola u vrijednosti od 40,8 miliona KM.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno