Info

Potrošena godišnja količina resursa planete

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Planeta je došla do točke koja se naziva Dan prekoračenja Zemlje.

Nakon toga, svaka dalja potrošnja je neodrživa, a ako se nastavi ovim tempom, do kraja godine ćemo istrošiti 60 posto više od preporučenog.

Čovječanstvo je za manje od osam mjeseci ove godine potrošilo godišnji nivo Zemljinih resursa. Drugim riječima, od početka godine ljudi su već zagadili (atmosferu, oceane) i istrošili (na primjer, izlovili ribu), više od onoga što planeta može obnoviti.

Tijekom većeg dijela povijesti, čovječanstvo je živjelo u okviru ovih granica, međutim od 70-ih godina prošlog stoljeća, ljudsko društvo je ušlo u “opasnu zonu”. Tada je “Dan prekoračenja Zemlje” bio u posljednjim tjednima prosinca, međutim od tada se konstantno pomjera naprijed.

“Samo ispuštanje plinova se udvostručilo od 70-ih, kada je svijet prvi put prekoračio. Emisija plinova je komponenta koja i dalje najviše širi jaz između ekološke granice i naše potrošnje”, objašnjava Matis Vakernagel, predsjednik udruženja koje svake godine računa prekoračenje.

Ako čovječanstvo nastavi uobičajenim putem, do 2030. godine, lipanj će biti mjesec prekoračenja, zbog čega će posljedice biti sve osjetnije, naročito u sektoru prehrambene industrije.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno