Info

Za 74 bh. institucije izdate 544 preporuke državnih revizora

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Za 74 bh. institucije izdate 544 preporuke državnih revizora – Komisija za budžet i finansije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatila je danas u Sarajevu Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2016. godinu, u kojem je, između ostaloga, konstatirano da su u toj godini date 544 preporuke za 74 državne institucije.

Glavni revizor Ureda za reviziju bh. institucija Dragan Vrankić naveo je da je između 50 i 60 posto preporuka iz prethodnih godina realizirano ili je u fazi realizacije, ali to nije dovoljno posebno zbog činjenice da su realizirane preporuke koje su jednostavnije prirode, dok tamo gdje je potreban angažman više institucija realizacija preporuka nije u zadovoljavajućoj fazi.

On je obraćajući se članovima Komisije naglasio da se ipak ove 544 preporuke mogu razvrstavati u 23 oblasti preporuka od kojih se neke odnose na pitanje javnih nabavki, donošenje ključnih zakona i propisa poput donošenja zakona o vanjskim poslovima, pitanje knjiženja državne imovine te pitanje prevencije i borbe protiv korupcije.

Otvoreno je i pitanje tehničkog mandata, a Vrankić je napomenuo da je važno i to riješiti kako se ne bi događalo da neke institucije nemaju adekvatno rukovodstvo.

Glavni revizor je istaknuo posebnu važnost implementacije preporuka koje su sistemske prirode od čijeg rješavanja bi korist imao veći broj institucija, dodajući da Ured ne može biti zadovoljan tek formalnim izvještajima o realizaciji preporuka, jer je cilj izvještaja o reviziji da se provedbom preporuka upravljanje javnim finansijama unaprijedi, učini transparentnijim i racionalnijim.

Vrankić je još podsjetio da Ured od ove godine, u izvještajima o finansijskoj reviziji, daje dva odvojena mišljenja – prvo se odnosi na tačnost, odnosno fer prikaz i istinitost finansijskih izvještaja, a drugo mišljenje na usklađenost aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija institucija sa zakonima i drugim propisima.

Od 74 državne institucije koje su obuhvaćene ovim revizorskim izvještajem, njih 10 dobilo je mišljenje s rezervom od čega se dvije odnose na finansijski izvještaj, a osam ih je mišljenje s rezervom dobilo zbog usklađenost sa zakonima i propisima, 23 institucije dobile su čisto pozitivno mišljenje, dok je 40 pozitivnih mišljenja sa skretanjem pažnje, a u slučaju Obavještajno-sigurnosne službe (OSA) BiH, Ured se suzdržao od davanja mišljenja.

Članovi Komisije pohvalili su ovogodišnji izvještaj, naglašavajući da vjerodostojno pokazuje stanje u bh. institucijama, pozivajući istovremeno na uspostavljanje mehanizma kojim bi se pratila realizacija preporuka, dok su neki otvorili pitanje odgovornosti, odnosno sankcija za rukovodioce institucija koje ne provode preporuke.

Član Komisije Amir Fazlić (Stranka demokratske akcije – SDA) pozvao je da se godišnje obraćaju revizori svim institucijama pojedinačno, dok je član Komisije Mirsad Isaković (Savez za bolju budućnost – SBB) upozorio na tri milijarde neiskorištenih sredstava institucija na šta se plaćaju kamate, a u prošloj godini plaćeno je 2,7 miliona KM za kamate.

Predsjedavajući Komisije Predrag Kožul (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) kvalificirao je preporuke revizora u tri oblasti i to sistemske koje se tiču donošenja zakona i uknjižbe državne imovine, tekuće koje se odnose na pravilnike, javne nabavke i upošljavanje te kapitalne preporuke koje se između ostaloga odnose na smještaj institucija.

Dodao je i da već nekoliko godina nijedna od institucija nije dobila negativno mišljenje za rad u toj godini što je nazvao napretkom u transparentnosti poslovanja državnih institucija, ističući da to nije slučaj kada su u pitanju entitetske institucije.

Generalni sekretar Vijeća ministara BiH Zvonimir Kutleša kazao je da Vijeće ministara do prije dvije godine nije ni razmatralo izvještaj državnih revizora, ali u posljednjim godinama daje preporuke institucijama da ih što prije realiziraju preporuke.

– Daleko smo još i od uređenja pitanja državne imovine. Postoji dogovor političkih lidera iz 2013. godine za koji smatram da je dobar, ali kada ga se pokuša to pretočiti u normu onda nastaju problemi – pojasnio je Kutleša, dodajući da se ulažu napori u donošenje Zakona o vanjskim poslovima, ali da taj posao još nije okončan.

Kako je najavljeno, članovi Komisije zaključkom će na nekoj od narednih sjednica pozvati Vijeće ministara BiH da u određenom roku obavijesti Komisiju o realizaciji preporuka iz godišnjeg izvještaja, ali i da se razmatranje mišljenja revizora nađe u programu rada Vijeća ministara za narednu godinu.

Vijesti.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno