Info

WHO upozorava na iscrpljenost zdravstvenih radnika: Hitno jačati kapacitete

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

WHO upozorava na iscrpljenost zdravstvenih radnika: Hitno jačati kapacitete – Zdravstveni radnici nalaze se na prvoj liniji odgovora na epidemiju COVID-19 te su kao takvi izloženi rizicima koji ih dovode u opasnost od infekcije. Rizici uključuju izloženost patogenima, prekovremeni rad, psihološki teret, umor, sagorijevanje na poslu, stigmu te fizičko i psihičko nasilje, upozoravaju iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Infekcije koronavirusom, nedovoljne mjere prevencije i kontrole infekcije, zaštite na radu, zdravlja i mentalnog zdravlja i psihosocijalne podrške zdravstvenih radnika rezultiraju visokim stopama izostanaka s posla i iscrpljuju zdravstvenu radnu snagu – najvrijedniji resurs za zaustavljanje epidemije COVID-19.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva vlade, organizacije poslodavaca i radnika te globalnu zajednicu da preduzmu hitne mjere za jačanje kapaciteta u zaštiti zdravlja i sigurnosti zdravstvenih radnika, da poštuju njihova prava na pristojne radne uslove i razvijaju nacionalne programe za zaštitu zdravlja zdravstvenih radnika”, navode iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Ranije je Victor Olsavszky, šef ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH kazao da prebrzo ukidanje ograničenja može dovesti do ubojitog oživljavanja bolesti.

“Zato predlažemo da se to radi postepeno i da se uzme u obzir najmanje četiri do pet važnih faktora. Prvi bi bio da je prenos iskontrolisan. Drugi bi bio da ima dovoljno dostupnih javnih zdravstvenih usluga i usluga opšte medicine”, navode iz WHO.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno