Info

VTK BiH i pet fakulteta podstiču zeleno poslovanje, dva fakulteta iz Zenice u ovom projektu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jučer je u prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u Sarajevu održan okrugli sto na temu “Unapređenje zelenog poslovanja i inovacija kroz saradnju industrije i istraživačkih institucija u BiH”, organizovan u okviru projekta “Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim supstancama u industrijskom i sektoru upravljanja opasnim otpadom u BiH (POPs)”, koji finansira Švedska, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP).

Događaj je upriličen povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji između Vanjskotrgovinske komore BiH i pet fakulteta iz BiH (Tehnološki fakultet Univerziteta u Banjaluci, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta u Zenici, Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici).

Cilj ovog sporazuma je podsticanje naučno-istraživačkog rada u oblasti zelenog poslovanja, te podizanja konkurentnosti industrija na domaćem i inostranom tržištu. Sporazumom su definisane oblasti saradnje, kao i same aktivnosti koje će biti realizovane u periodu od dvije godine, kroz programe obuke u oblasti zelenog poslovanja, tehničko savjetovanje u primjeni naprednih tehnologija od interesa za industrije u BiH kao i istraživanje i inovacije, te povećanje znanja stručnjaka u industrijama, nastavnog osoblja, studenata i saradnika fakulteta.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić je izjavio: “Principi zelenog poslovanja se nameću domaćim izvoznicima kao nužni, ukoliko žele da budu u sastavu EU lanca vrijednosti te konkurentni na tom tržištu. S ciljem educiranja domaćih kompanija o ovoj oblasti, Komora je pokrenula i učestovala u nizu aktivnosti vezanih za zelenu tranziciju. Da bi naša industrija usvojila znanja i principe zelene hemije, neophodna je podrška i visokoškolskih ustanova koje će educirati studente u skladu s novim znanjima i tehnologijama. Veoma je bitna primjena tih znanja u samoj proizvodnji, što će neminovno dovesti do podizanja konkurentnosti zelenog poslovanja u BiH”.

Provedba principa zelene hemije u industrijskom sektoru, sa ciljem prevencije upotrebe i ispuštanja novih postojanih organskih zagađujućih materija je jedna od komponenti UNDP-ovog POPs projekta.

Voditeljica POPs projekta u UNDP BiH Alma Mirvić tom prilikom je izjavila: “Danas kada u svijetu sve industrije uvode prilagođene modele zelenog poslovanja i industrija tijesno sarađuje sa naučno-istraživačkim institucijama radi poboljšanja procesa i inoviranja u skladu sa savremenim i održivim praksama, posebno je značajno što i u BiH podržavamo takva povezivanja. Sve su to nužni koraci kako bi smanjili pritisak na dragocjeni okoliš, od čije čistoće i održivosti, ovisi kvalitet života sadašnjih i budućih generacija.”

Na okruglom stolu su učestvovali predstavnici industrijskog sektora, javnih institucija i akademske zajednice kako bi razgovarali o modulima saradnje, prilikama za unapređenje zelenog poslovanja i razvoja inovativnih rješenja koja vode ka optimizaciji tehnoloških procesa. Fakultete koji su potpisali Sporazum su predstavljali prof. dr. Borislav Malinović, dekan Tehnološkog fakulteta Banja Luka, Nusret Imamović, prodekan za naučnoistraživački rad i voditelj Centra za energetsku efikasnost na Mašinskom fakultetu u Zenici, prof. dr. sc. Farzet Bikić, dekan Metalurško-tehnološkog fakulteta u Zenici, dr. sc. Mirnesa Zihorović, docent Tehnološkog fakulteta u Tuzli, i  prof. dr. Lejla Klepo, Odsjek za hemiju, Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu.

Izrazili su zadovoljstvo dogovorenom saradnjom sa industrijom u unapređenju zelenog poslovanja i inovacija. Istaknuto je da univerziteti kao centri znanja, istraživanja i obrazovanja, imaju kapacitet da pruže stručnost i resurse potrebne za razvoj inovativnih rešenja koja će promovisati održivost i zaštitu životne sredine. Kroz saradnju s industrijom, mogu kombinovati akademsko znanje s praktičnim iskustvom i tehnološkim resursima koje ima industrija.  Univerziteti također imaju ključnu ulogu u obrazovanju budućih stručnjaka u oblasti zelenog poslovanja. Ovo su ujedno i ciljevi ove projektne aktivnosti, odnosno uspostavljanje dugoročnih partnerstava s industrijskim sektorom, koja omogućava brži prenos novih saznanja i tehnoloških inovacija u praksu, čime se ubrzava prelazak ka zelenijoj i održivijoj budućnosti.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno