Info

VSTV: Imenovani novi tužioci i sudije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je tokom drugog dana sjednice, koja se održava 13. i 14. aprila u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nositelja pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su: Marija Čolić, na poziciju predsjednice Kantonalnog suda u Odžaku; Ivanka Stanić, na poziciju glavne tužiteljice Kantonalnog tužiteljstva Posavskog kantona; Mediha Boškailo-Veledar na poziciju sutkinje Kantonalnog suda u Mostaru; Mirela Omanović, na poziciju sutkinje Kantonalnog suda u Sarajevu; Nedžad Šljuka, na poziciju suca Kantonalnog suda u Sarajevu; Minja Belović, na poziciju sutkinje Kantonalnog suda u Mostaru; Darko Zovko, na poziciju suca Kantonalnog suda u Mostaru; Vesna Vujica na poziciju sutkinje Kantonalnog suda u Novom Travniku i Marin Vican, na poziciju suca Općinskog suda u Ljubuškom.

Na poziciju tužiteljice Federalnog tužilaštva Federacije BiH izabrani su: Lejla Hasanbegović, Saša Sarajlić, na poziciju tužitelja Federalnog tužiteljstva Federacije BiH; Ines Pušac, na poziciju tužiteljice Kantonalnog tužiteljstva Unsko-sanskog kantona; Senka Delić, na poziciju tužiteljice Kantonalnog tužiteljstva Unsko-sanskog kantona; Azer Ulemić, na poziciju tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Srednjobosanskog kantona; Elvir Rahmanović, na poziciju tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Zeničko-dobojskog kantona i Edina Ćehajić, na poziciju tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Zeničko-dobojskog kantona.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su: Mladen Mitrović, na poziciju glavnog tužitelja Okružnog javnog tužiteljstva u Prijedoru; Biljana Majkić Marinković, na poziciji suca Vrhovnog suda Republike Srpske; Dušan Đuričić, na poziciju suca Okružnog suda u Istočnom Sarajevu; Senad Hadžiomeragić na poziciji suca Okružnog suda u Istočnom Sarajevu;
Aleksandra Timotić Ristić, na poziciju sutkinje Osnovnog suda u Vlasenici i Mustafa Jupić na poziciju tužitelja u Okružnom javnom tužiteljstvu u Doboju.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nositelji pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 9. svibnja 2022. godine, saopćeno je iz VSTVBiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno