Sudske klupe

Vrhovni sud FBiH stavio tačku na slučaj: Ahmedu Kurdiću 16 mjeseci zatvora zbog saobraćajke u kojoj je stradao biciklista Kasim Pivić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Trećestepeno vijeće Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, koje su činile predsjednica Božidarka Dugonjić, te članice Jasmina Begić i Hurija Muratović, odbilo je žabe branioca optuženog i tužilaštva, te potvrdilo presudu Kantonalnog suda u Zenici 43 0 K 167720 22 Kžk, od 23. maja prošle godine.

Presudom Kantonalnog suda optuženi Ahmed Kurdić (25) je osuđen na šesnaest mjeseci zatvora, jer je 11. avgusta 2018. godine, u Novom Radakovu, u ulici Bistua Nuova, nedaleko od pumpe Brkić petrola, upravljajući “audijem A3”, krečući se iz pravca Perinog Hana prema Zenici, postupio suprotno odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti u saobraćaju.

U drugostepenoj presudi Vijeća Kantonalnog suda, kojeg potpisuje sudija Enes Maličbegić, vijeće su činile još i sudije Nermin Tešnjak i Ismar Jukić. U obrazloženju presude navodi se da Kurdić nije držao propisanu udaljenost od drugog učesnika u sobraćaju, te je vozeći 44 km/h, prednjim desnim dijelom vozila “ostvario kontakt” sa biciklom i biciklistom Kasimom Pivićem, nakon čega ovaj pada na kolovoz, nakon čega je zadobio tešlke tjelesne ozljede, od kojih je kasnije umro u sarajevskoj bolnici.

Zanimljivo je da je prvostepeni, općinski sud u Zenici, pred kojim se prvobitno vodio ovaj proces, 12. marta 2020. presudom 43 0 K 167720 19 K oslobodio Kurdića.

U žalbi vrhovnom sudu FBiH odbrana optuženog je tvrdila da je kazna previsoka, obzirom da vozač nije bio pod dejstvom alkohola, te je vozio zakonski propisanom brzinom.

Tužilac je pak smatrao da je kazna od godinu i četiri mjeseca zatvora preniska jer se njome neće ostvariti generalna i specijalna prevencija, odnosno njome neće se ostvariti svrha kažnjavanja, obzirom na težinu posljedica (smrt). Tužilac je naveo i da je optuženi, iako nije ranije osuđivan, višestruki počinilac zadokumentovanih saobraćajnih prekršaja, te da je prije nesreće, tokom 2018. pet puta dobio prekršajne naloge.

Vrhovni sud je na kraju odbio obje žalbe, navodeći da je propisana kazna, obzirom da se radilo o svim navedenim okolnostima, te o osobi mlađem punoljetniku (u trenutku nesreće manje od 20 godina), kazna je propisana i izrečena – adekvatno i odgovara težini djela.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno