Nogomet

VREMEPLOV: Buza i Čelik srušili nevjerovatnu Zvezdinu seriju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gostovanje neporažene Crvene zvezde je izazvalo je ogroman interes u Zenici i okolnim mjestima: Čelik je prodao 23.866 ulaznica, a na Stadionu Bilino Polje se natiskalo skoro 30 hiljada gledalaca.

Piše: J. MRŽLJAK

U historiji fudbalskih šampionata bivše Jugoslavije nije zabilježeno da je neki tim tako dobro startovao kao Crvena Zvezda u sezoni 1975-76. Pod vodstvom novog trenera Milovana Ćirića, Crveno-bijeli su rušili sve pred sobom i na početku jesenjeg dijela prvenstva zabilježili čak sedam uzastopnih pobjeda.

Pred Zvezdom su padali Rijeka na Kantridi (1:0), Željezničar na Koševu (4:1), Borac u Banjoj Luci (2:1), Vardar u Skoplju (1:0), Partizan na Marakani (2:0), baš kao i dva imenjaka – niški (3:0) i kragujevački Radnički (5:0).

Stopostotan učinak donio je Zvezdi čak četiri boda prednosti na tabeli nakon svega sedam rundi i mnogi su smatrali da je već u septembru riješeno pitanje prvaka.

Međutim, ubjedljiva pobjeda nad kragujevačkim Radničkim, 21. septembra 1975. godine, skupo je plaćena: Vladimir Petrović Pižon je zbog udaranja protivničkog fudbalera zaradio crveni karton, dok su Srboljub Stamenković i Dušan Nikolić zadobili povrede. Mjesec dana ranije, u susretu protiv Željezničara, povrijeđen je Jovan Aćimović, pa je trener Ćirić ostao bez cijelog veznog reda.

Na redu je bilo gostovanje u Zenici, prije 48 godina. Crveno-bijeli su došli na megdan Čeliku, koji je u prvih sedam kola osvojio šest bodova i držao 13. poziciju na tabeli.

Tog ljeta je kormilo zeničkog prvoligaša preuzeo Alojz Renić, proslavljeni golgeter Čelika, koji je ostao bez nekoliko važnih igrača, povratnika u matične klubove: Golman Momčilo Vujačić se vratio u podgoričku Budućnost, britki defanzivac Kemal Šljoka u redove nižerazrednog Tekstilca iz Dervente, dok je Midhat Mujkić opet obukao dres Željezničara.

Gostovanje neporažene Crvene zvezde je izazvalo je ogroman interes u Zenici i okolnim mjestima. Čelik je prodao 23.866 ulaznica, a na Stadionu Bilino Polje se natiskalo skoro 30 hiljada gledalaca.

Utakmica je odigrana u subotu 27. septembra 1975. godine, 24 sata uoči redovnog kola jer je Crvenu Zvezdu četiri dana kasnije očekivao revanš 1. kola Kupa UEFA protiv rumunske Universitatee. U fantastičnom ambijentu, pred prepunim tribinama, svjetlošću reflektora, sudija Ico Horvat iz Zagreba je tačno u 18 sati označio početak utakmice.

Fudbaleri Čelika su sabili oslabljenog lidera na njegovu polovinu i bilo je samo pitanje trenutka kada će Crveno-crni doći u vodstvo. Desilo se to u 31. minuti: Nakon akcije u kojoj su učestvovali Mato Gavran i Kemal Hafizović, lopta je došla do Mehmeda Buze, koji je majstorski lobovao golmana Boška Kajganića i izazvao erupciju na tribinama (1:0). Do kraja poluvremena su upravo Hafizović, Gavran i Buza propustili šanse da nokautiraju lidera, dok je Dušan Alempić na golu Čelika bio skoro nezaposlen.

Početkom drugog poluvremena nova majstorija legendarnog Čelikovog golgetera. Milojica Tripković je prešao nekoliko igrača Zvezde, centrirao na lijevu stranu, gdje je Buza “uhvatio” volej i neodbranjivim udarcem postigao drugi gol (2:0).

Tako je Buza drugi put u manje od 11 mjeseca postigao dva pogotka u susretu protiv Zvezde, jer je u novembru 1974. donio Čeliku bod na Marakani (2:2). Čelik je sigurno priveo utakmicu kraju i prekinuo nevjerovatnu Zvezdinu seriju. Poraz na Bilinom polju bio je početak pada beogradskog kluba, koji će šamionat zavšiti tek na četvrtom mjestu.

Čelik – Crvena Zvezda 2:0 (1:0)

Zenica, 27. septembar 1975. Stadion Bilino Polje. Gledalaca 28.000. Vrijeme i teren pogodni, igrano pod svjetlošću reflektora. Sudija: Ico Horvat (Zagreb).

Strijelci: 1:0 Buza (31), 2:0 Buza (53).

ČELIK: Alempić, Preldžić, Talić, Bajrambašić, Hajduk, Gradinčić, Buza, Radulović, Gavran, Tripković, Hafizović. Trener: Alojz Renić.

CRVENA ZVEZDA: Kajganić, Jelikić, Novković, Baralić, Keri, Muslin, Lj. Cvetković, Z. Filipović, D. Savić, Andrejević, Se. Sušić (Orsag). Trener: Milovan Ćirić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno