Info

Vozila bh. političara: Dok se papa vozi u tamo nekom autu…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vozila bh. političara: Dok se papa vozi u tamo nekom autu… – Od početka 2018. godine za nabavku automobila u BiH raspisano je 300 tendera i izdvojeno 9 miliona KM, dok je samo za limuzine, odnosno putnička službena vozila izdvojeno 2,7 miliona KM.

Podaci su ovo koje je predstavila Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine, a koji se nalaze u Bazi službenih automobila institucija i javnih kompanija u BiH.

Prošle su tri godine od posjeta pape Franje Sarajevu te ove izjave:

“Sa aerodroma papa ide u tamo nekom autu. To je nešto što bi nama trebao biti neki motiv”, kazao je tada Dragan Čović, član Predsjedništva BiH.

No čini se da nije bio jer su upravo Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, odnosno Predsjedništvo BiH uz Predsjednika RS-a Milorada Dodika vlasnici najskupljeg voznog parka.

Naime, imaju 54 vozila čija je vrijednost veća od 3,5 milijuna maraka. Većina njih iznosi oko 50.000 KM.

A auta se na javnim tenderima nabavljaju iz dana u dan. Pokazuje to i BIRN-ova baza službenih automobila. U prvih šest mjeseci 2018. institucije su izdvojile 9 miliona KM.

Sama baza pokazuje da je bilo oko 300 tendera Tko je nabavio najskuplje vozilo? U pitanju je Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, a vrijednost nabavljenog vozila je 84.600 KM. Među najskupljim automobilima nalaze se i dva automobila Grada Sarajeva u vrijednosti od po 62.668 KM, zatim vozilo Elektroprivrede RS vrijedno 59.999 KM. Sama baza podataka pokazuje i da se na tendere javlja samo jedno poduzeće, odnosno kompanija. Najviše njih osvojila je kompanije Porsche, a najskuplji tender M.R.M iz Ljubuškog

“U prvih šest mjeseci nabavljeno je samo jedno električno i jedno hibridno vozilo je traženo, uglavnom se traže dizelaši. Iz baze u dijelu o tenederima možete naći i podataka da se na oko 70% tendera prijavila se samo po jedna kompanija što je za nas neobičan podatak jer jako puno kompanija prodaje automobile”, kazao je Semir Mujkić, novinar BIRN-a.

I to čini se i ove godine i više nego je to bilo u 2017.

“U prošloj godini potrošeno je 10 milijuna za kupovinu službenih automobila, a ove godine taj iznos do ovog momenta iznosi 9 milijuna konvertibilnih maraka, što će biti vrlo interesantno da pratimo kolika će ta cifra biti do kraja godine”, rekla je Mirna Buljugić, direktorica BIRN-a

A trebali bi je posebno pratiti građani jer su oni upravo ti koji financiraju te iste službene automobile. O tome jesi li četverotočkaši bh.političara preskupi kažu:

“Nimalo. Škode, BMW-i, Audiji, to je srednja vrijednost vozila. Kada budu vozili Ferrari, onda ćemo se malo zabrinuti po tom pitanju”.

“Političari vode računa o sebi, da zbrinu sebe i svoje potomstvo”.

“Ne da su skupa, preskupa”.

“Ne razumijem zašto voze po ovakvim putevima, kako nisu u stanju da tolike puteve poprave od tolikih poreza, ali su u stanju da obnavljaju vozni park svake dvije godine”.

A oni koji su danas imenovani da ih najviše imaju poručuju.

“Ja sam ih smanjio za dva i pozivam ostale da krenu mojim putem”, kazao je Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH.

A sve detalje o tome tko i kako nabavlja službena vozila, kako izgledaju tenderi te precizne cijene automobila potražite na stranici auta.detektor.ba

ban1info.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno