Biznis

Vodič za kupovinu navigacije za auto

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ako tražite navigacije za auto ili kupujete svoju prvu auto navigaciju na pravom ste mjestu. Vrijeme kada smo koristili autokartu na putovanjima u nepoznato odavno su prošla, a autokarte nam padnu u ruku ako se slučajno nađemo u neoznačenom području visokih brdskih cestica koje je po dobrom starom običaju najbolje pratiti isključivo s autokarte. Korištenje autokarata često zna biti šlampavo, a prava je sreća ako vaš suvozač zna dobro iščitati autokartu tako da ne završite u slijepoj ulici ili ne skrenete na krivom skretanju.

Na svu sreću, današnje auto navigacije su znatno poboljšane, a i cjenovno su prihvatljivije nego prije. Kako bi znali odakle krenuti i kakvu auto navigaciju kupiti krenut ćemo s osnovnom podijelom GPS navigacija.

Tvornički ugrađeni GPS navigacije

GPS navigacije
Tvornički ugrađeni GPS navigacije

Ovakve navigacije su fabrički ugrađene u automobil i najčešće se nalaze na popisu dodatne opreme koju možete, a ne morate odabrati. Takve navigacije su posebno dizajnirane za rad s vozilom, imaju veće ekrane i funkcije za aktivaciju glasom. Te navigacije su dio automobila i imaju dodatno garanciju. Auto navigaciju koje su dodatno postavljene u automobil mogu privući pažnju lopova za razliku od tvorničkih koje je nemoguće ukrasti osim ako vam ne odvezu cijeli automobil.

Tvornički ugrađene navigacije mogu vašem auto pri prodaji dodatno povećati cijenu. Kada smo već kod cijene, ona je najočitiji nedostatak u odnosu na ostale vrste navigacija, a mijenjanje karata isto tako može biti jako skupo.

Prenosive auto navigacije

gps auto navigacija
Prenosive auto navigacije

Prenosive GPS navigacije sami montirate u automobil, najčešće na vjetrobransko staklo ili na instrumental tablu. Svim vozačima se savjetuje da kada nisu u automobilu, maknu uređaj sa vjetrobranskog stakla kako ne bi privukao pažnju lopova. Cjenovno su znatno isplativiji, a možete ih pronaći već po cijeni od 150,-KM. Karte su jeftinije i lakše se ažuriraju od onih tvornički ugrađeni GPS navigacija. Nedostatak ovakvih navigacija je garancija koje traje samo 12 mjeseci i eventualno estetika za one koji ne vole da im dodatna oprema “strši” na staklu.

GPS navigacije s mobilnih telefona

navigacije s mobilnih telefona
GPS navigacije s mobilnih telefona

Kod korištenja mobilnih telefona kao alternativnog rješenja za auto navigaciju prije svega treba biti poprilično oprezan. Iako se na mobilnim telefonima po defaultu možete pokušati osloniti na Google Mape bolje da takva rješenja izbjegavate jer ćete se dodatno naživcirati. Na raspolaganju imate puno ozbiljnije i sofisticiranije aplikacije za koje ćete morati izdvojiti najmanje desetak eura pa i preko stotinjak. Ne smijete zaboravit i nosač koji dodatno morate instalirati na vjetrobransko staklo.

Svakako morate voditi računa o tome da vam aplikacija funkcioniše bez interneta i da ima popriličan broj mapa, a s druge strane i na bateriju koju ovakve aplikacije dodatno iscrpe.

Koju auto navigaciju kupiti?

Izbor ostaje na vama. Razmotrite karakteristike uređaja i odlučite se za one karakteristike koje su vama bitne.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno