Politika

Vođenje Skupštine ZDK nastavio predsjedavajući Ćazim Huskić (SDA)

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što je na konstituirajućoj sjednici 9. saziva Skupštine ZDK došlo do prekida, a nova većina nastavila zasjedanje i izabrala Dejana Kovačevića (NiP) za predsjedavajućeg Skupštine ZDK iako je Ćazim Huskić (SDA) koji je predsjedavao sjednicom istu prekinuo današnju sjednicu je kao predsjedavajući nastavio Ćazim Huskić (SDA).

Prvi dio sjednice održan 21. novembra, kada je predsjedavajući 8. saziva te predsjednik Kluba Bošnjaka novog saziva SZDK, Ćazim Huskić iz SDA, prekinuo je sjednicu zbog činjenice da Klub Bošnjaka nije izabrao svog kandidata za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg.

Klub Hrvata na svom zasjedanju tada je izabrao Dejana Kovačevića iz NiP-a, a Klub Srba Gorana Bulajića iz koalicije DF/GS. Međutim, stranke nove parlamentarne većine (BHI-KF, SDP BiH, DF/GS, NiP, NS i jedna zastupnica NES-a, op.a.), koje su tada imale natpolovičnu većinu od 18 zastupnika (SZDK ima 35 zastupnika-op.a.), nastavile su tu sjednicu te su Kovačevića izabrale za novog predsjedavajućeg, Bulajića za prvog zamjenika, a Behiju Kulović iz Naše stranke, čiji izbor nije potvrdio Klub Bošnjaka, za drugu zamjenicu predsjedavajućeg SZDK.

Tada je formiran i Kolegij Skupštine ZDK, ali bez SDA, HDZ-a i SBB-a, čiji su zastupnici, zajedno s jednim zastupnikom NES-a, napustili sjednicu. Tako je današnji nastavak sjednice, posredstvom protokola Stručne službe SZDK, zakazao Ćazim Huskić, ali i sa svoje mejl-adrese Dejan Kovačević, koji je prvobitno zasjedanje bio zakazano za jučer, u 11.00 sati.

Kovačević je naveo kako je, zbog činjenice da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovina (CiKBiH) nije bila ovjerila liste za izbor delegata za DNPFBiH, bio prinuđen zakazati sjednicu za danas, također u 10.00 sati.

Ipak, na današnjoj sjednici predsjedavanje je nastavio Ćazim Huskić (SDA).

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno