Biznis

Vlasnik Binga ne misli stati: Nakon velikih akvizicija u Semberiji, najavljuje nove planove

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlasnik Binga ne misli stati: Nakon velikih akvizicija u Semberiji, najavljuje nove planove- Tema sastanka bio je osvrt na proteklu godinu i proširenje višegodišnje saradnje kada je u pitanju otkup kultura za predstojeću sezonu za “Bingovu” maloprodaju, ali i industrijsku proizvodnju.

Proces otkupa voća i povrća za maloprodaju “Bingo” vrši uglavnom preko kompanije “Janja Plod” d.o.o., koja sarađuje sa 50 kooperanata sa područja Semberije. U trgovinama je većinom zastupljeno sezonsko voće i povrće koje tu uspijeva.

Otkup kultura za potrebe proizvodnje Fabrike „Semberka“ “Bingo” radi preko Poljoprivredne zadruge “Agrofarmer” Janja, koja sarađuje sa 85 kooperanata iz iste regije. S obzirom na to da od 2017. godine “Bingo” finansira sjetvu industrijskog krompira sorte opal i paštrnjaka u vidu kupovine sadnog materijala i neophodne prihrane te sve prinose otkupljuje po ugovorenoj cijeni, taj proces predstavlja svojevrsnu sigurnost za stanovništvo ove regije.

Zadovoljstvo saradnjom s kompanijom “Bingo” izrazili su svi prisutni poljoprivrednici, kao i Esad Šukilović, direktor “Janja Ploda” d.o.o., firme koja se bavi proizvodnjom, otkupom i prodajom voća i povrća za maloprodaju.

Istaknuo je da saradnja s “Bingom” traje šest godina, od kada su za potrebe “Bingo” trgovina osigurane velike količine voća i povrća proizvedenog u Semberiji. Navodi kako će u ovoj godini “Bingo” otkupiti više od 5.000 tona raznih kultura te da je zagarantovan otkup i sigurna isplata ključ ove uspješne saradnje.

Damir Kunosić, zamjenik izvršnog direktora, ukazao je na višestruki značaj ove saradnje.

Ponosni smo na ovaj projekt, jer na ovaj način direktno podržavamo razvoj ove regije. Danas smo se osvrnuli na saradnju u prošloj godini te smo dogovorili otkup više od 3.000 tona krompira, posijanog na 117 hektara u Semberiji i Lijevče Polju. Poređenja radi, to je površina jednaka 200 velikih fudbalskih stadiona. U ovim teškim vremenima proizvođačima i njihovim porodicama pružamo finansijsku sigurnost i osiguran plasman cjelokupne proizvodnje. Proizvođači tako imaju mogućnost planiranja proizvodnje i budućnosti, dok našim kupcima osiguravamo svježe, kvalitetne i cjenovno pristupačne domaće proizvode. U planu je i otkup voća, a “Bingo grupacija” će nastaviti s otvaranjem novih mogućnosti za nove proizvođače širom BiH”, kazao je Kunosić.
Kompanija “Bingo” je Fabriku “Semberku”, koja je bila u stečaju, kupila 2016. te je iste godine pokrenula proizvodnju, a 2017. je počela saradnja sa Zadrugom “Agrofarmer” iz Janje.

Tokom 2020. godine, otkupili su 2.400 tona krompira i probni dio proizvodnje paštrnjaka. Oko 500 tona sušenog programa “Semberka” godišnje izvozi na tržište Evropske unije te na tržište susjednih zemalja. Oko 200 tona sušenog programa plasiraju unutar BiH.

Autor: HAYAT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno