Biznis

Vladin udio u Arcelor Mittalu ide na prodaju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Federacije donijela je odluku: sedam preduzeća će po hitnom postupku biti privatizovano. U njima Vlada ima manjinski dio kapitala. Pitanje je da li će Vlada uspješno i na pravi način prodati ova preduzeća, te Federaciji osigurati očekivanu zaradu. Vlada Federacije donijela je odluku: sedam preduzeća će po hitnom postupku biti privatizovano. U njima Vlada ima manjinski dio kapitala. Pitanje je da li će Vlada uspješno i na pravi način prodati ova preduzeća, te Federaciji osigurati očekivanu zaradu.

Fabrika duhana Sarajevo u jednoj godini isplaćuje dividendu u vrijednosti od skoro 4,5 miliona maraka, odnosno 3,5 marke po dionici. Vladi Federacije tako godišnje od dividendi ovog preduzeća pripadne skoro dva miliona maraka. Privatizacijom FDS-a i drugih šest preduzeća: Alminija, ArcerolMitala, Energoinvesta, Bosnalijeka, Energopetrola i Sarajevo osiguranja Federacija će godišnje izgubiti milione dobiti, a pitanje je koliko će dobiti njihovom prodajom. U agenciji za privatizaciju Federacije spremni su preuzeti odgovnost za proces privatizacije, ali upozoravaju da tenderska prodaja za ova preudzeća nije moguća.

“Ukoliko je manjinski udio u preduzeću, onda je teško očekivati prodaju putem tendera jer se od budućeg kupca ne može očekivati da ispuni obaveze ako nema većinu niti u nadzornom odboru niti skupštini društva”, pojašnjava Šuhret Fazlić, direktor Agencije za privatizaciju FBiH. Aukcijom ili prodajom preko berze preduzeća sigurno gube realnu vrijednost. Analitičari privatizaciju smatraju potrebnom, ali i upozoravaju da putem ovakve prodaje velike dobiti nema. “Finasijski efekti toga neće biti veliki, ali je pitanje koliki su efekti posjedovanja toga, uglavnom one ne izbacuju naročite profite”, navodi ekonomski analitičar Muris Čičić. Ukoliko se nađe dobar kupac za ova preduzeća, tvrde u Agenciji, proces privatizacije mogao bi biti gotov do kraja godine. U ovom momentu pitanje je šta znači dobar kupac ako se državni kapital u firmama kao što je Fabrika duhana Sarajevo prodaje po nerealno niskoj cijeni putem, naprimjer, aukcije.

federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno