Biznis

Vlade entiteta traže veće namete na gorivo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Entitetske vlade uputile su inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o akcizama, u kojima se od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) traži povećanje akcize na naftne derivate. To je izazvalo žestoko negodovanje potrošača i udruženja koja vode računa o zaštiti potrošača. Ova inicijativa dolazi u vrijeme kada se unutar vlasti i dalje razgovara o povećanju PDV-a, jer sadašnji nivo prihoda ne može nahraniti administrativni aparat i napuniti crne stranačke fondove.

Očito je da vlasti pokušavaju iskoristiti pad cijena nafte na tržištu kako bi popunile prazne budžete novim nametima, i to preko leđa potrošača. Prikupljeni novac pravdali bi obavezama za formiranje rezervi, a onda bi ga dali u tekuću potrošnju i kupovinu socijalnog mira. Ako bi zakon o akcizama bio izmijenjen, litar nafte poskupio bi za najmanje osam feninga, a kako su cijene opet krenule naviše, nije isključeno da sve izazove novi val poskupljenja.

Vlada FBiH svoju inicijativu je pokrenula, prema zvaničnom obrazloženju, kako bi bila uvedena “nova namjenska taksa na naftne derivate u visini od 0,03 KM po litru”, a novac bi bio iskorišten za uspostavljanje obaveznih tromjesečnih rezervi nafte. Vlada RS zatražila je povećanje putarine za gradnju autoputeva sa sadašnjih 0,10 na 0,15 KM. Predsjednik Udruženja potrošača BiH Mesud Lakota rekao je za “Dnevni avaz” da za to ne postoji nikakvo opravdanje.

– Svima je jasno da se na ovaj način žele zakrpiti entitetski budžeti, kao i državni budžet, koji je u dubiozi. Nastoje osigurati sredstva za ogromnu administraciju. Budžet se krpi preko energije, telekoma i svih mogućih sredstava. Treba naći način kako isplaćivati plate od nekoliko hiljada maraka koje pojedinci uzimaju u direkcijama i javnim preduzećima – kaže Lakota. I predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača RS Dragovan Petrović istog je stava.

– Povećanje cijene goriva može uzrokovati i povećanje cijena osnovnih proizvoda, što ne bi bilo nikako dobro za osiromašene porodične budžete. Pravdati to rezervama je neosnovano – rekao je Petrović. Portparol Upravnog odbora UIO Nataša Krsman potvrdila je da je UO primio dvije odvojene inicijative koje se odnose na izmjene i dopune Zakona o akcizama.

– Ne znamo kada će se UO UIO izjasniti o njima. To će, najvjerovatnije, razmatrati budući saziv UO. Ali, kakva god odluka da se donese, bit će upućena u daljnju proceduru Parlamentu, jer se tamo zakon u konačnici mijenja – rekla je Krsman.

AVAZ 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno