Info

Vlada ZDK produžila epidemiološke mjere za još 14 dana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada ZDK produžila epidemiološke mjere za još 14 dana- Vlada Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici usvojila je prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i novom naredbom produžila epidemiološke mjere za još 14 dana, počevši od sutra 13. augusta.

Naredbom su preuzete epidemiološke mjere koje je donijela Vlada Federacije BiH, a odnose se na zdravstvene ustanove, higijensko-epidemiološke službe, predškolske ustanove, ugostiteljske objekte, vjerske zajednice, organe uprave, općine/gradove, policiju i inspekcije, sa nešto strožijim mjerama za rad ugostiteljskih objekata i obdaništa u ovom kantonu.

Prema informaciji Kriznog štaba, koju je Vlada usvojila s prijedlogom naredbi, epidemiološka situacija u ovom kantonu ocjenjuje se kao nepovoljna, budući da je u Federaciji BiH još uvijek na snazi epidemija, ali su epidemiološki parametri znatno povoljniji.

– Broj novih potvrđenih slučajeva u zadnjih sedam dana je 12, što čini kumulativnu incidencu od 3,3 na 100.000 stanovnika, što je nastavak trenda zadržavanja ove incidence na jako niskom nivou – navodi se u informaciji.

Kada je u pitanju imunizacija, do sada je zdravstvenim ustanovama isporučeno 81.756 doza vakcina, a utrošeno 59.743 doza. s obje doze vakcine vakcinisano je 21.663 građana ovog kantona.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić pozvao je građane da budu odgovorni i da se vakcinišu protiv virusa korona.

Naglasio je da je cilj masovne imunizacije, prema revidiranom Planu imunizacije, da se do kraja augusta dostigne stepen kolektivnog imuniteta od 60 posto, odnosno minimalno 70 posto prije oktobra.

– Moramo što prije steći kolektivni imunitet kako bismo spremniji dočekali mogući četvrti talas pandemije koji se očekuje na jesen – rekao je premijer Bašić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno