Zenica

Vlada ZDK odobrila upis 955 brucoša i 281 studenta drugog ciklusa na Univerzitetu u Zenici

Dio kompleksa UNZE
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas odluku o davanju saglasnosti na Plan upisa studenata u prvu godinu prvog i drugog ciklusa studija na Univerzitetu u Zenici u akademskoj 2023/2024. godini, koju je prethodno usvojio i Senat – potvrdio je Feni rektor tog univerziteta Jusuf Duraković.

Zenički univerzitet će, na osam svojih fakulteta te na ukupno 33 studijska programa, za upis studentima prvog ciklusa ponuditi 955 mjesta, od čega je 546 mjesta predviđeno za redovne studente o trošku osnivača, Vlade ZDK, 319 za redovne samofinansirajuće te 90 mjesta za vanredne studente.

U prvu godinu drugog ciklusa studija, na sedam fakulteta i 33 studijska programa, planiran je upis ukupno 281 studenta, od čega 105 redovnih i o trošku Vlade ZDK, 108 redovnih samofinansirajućih te 68 vanrednih studenata.

-Malo smo iz poznatih razloga smanjili broj mjesta za upis u prvu godinu prvog ciklusa studija, ali zbog poduzetih aktivnosti na promociji naših studijskih programa, fakulteta i Univerziteta očekujemo veći interes za upis studenata. Prošle je godine bilo upisano nešto više od 620, a tražili smo oko 1.000 studenata – kazao je Duraković.

Javni poziv za upis studenata, dodaje on, bit će objavljen nakon okončanja nastave u svim srednjim školama na području tog i drugih kantona.

-Ove je godine zaista puno prije urađena i odluka Vlade ZDK. Do sada smo uvijek imali problem da su neki univerziteti raspisivali konkurse, a mi nismo bili dobili ni odluke Vlade ZDK. Sada smo blagovremeno reagovali, Vlada ZDK je blagovremeno donijela odluku, tako da ćemo i mi blagovremeno raspisati konkurs za upis. Na prvom i drugom ciklusu nemamo novih studijski programa, odnosno ostali su studijski program koje smo imali i prilikom prošlogodišnjeg upisa – ističe Duraković.

Senat je pripremio na usvajanje i odluku o upisu u prvu godinu trećeg ciklusa studija na tri studijska programa Islamsko-pedagoškog fakulteta, ukupno 13 vanrednih studenata, kao i za 15 vanrednih studenata trećeg ciklusa na Pravnom fakultetu te za osam vanrednih studenata studijskog programa Doktorski studij iz Lingvistike na Filozofskom fakultetu.

Vlada ZDK će ovu odluku razmatrati i usvajati na nekom od svojih narednih zasjedanja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno