Info

Vlada ZDK: Od 1. septembra porodiljne naknade 1.000,00 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona utvrila je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, koji se upućuje u dalju skupštinsku proceduru.

Najvažniji razlog za donošenje ovog zakona je osiguranje dostupnosti i ujednačenosti prava žena-majki u radnom odnosu i žena-majki koje nisu u radnom odnosu, odnosno omogućavanje svim porodiljama ostvarivanje predmetnih prava na području Zeničko-dobojskog kantona.

-U prijedlogu je predviđeno da se naknada plaće zaposlenim porodiljama sada utvrđuje u visini od 1.000,00 KM mjesečno za vrijeme trajanja porodiljskog odsustva, što je znatno povoljnije u odnosu na dosadašnje zakonsko rješenje. Prijedlog predviđa i da se novčana pomoć ženi-majci koja nije u radnom odnosu ostvaruje u visini od 1.000,00 KM mjesečno najduže 12 mjeseci od dana rođenja djeteta – naglašava ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Sinanović.

Navodi da je predviđeno da se naknada plaće ženi-majci zaposlenoj i nezaposlenoj koja rodi blizance, treće i svako slijedeće dijete uvećava 20% za svako rođeno dijete.

-Dodatak na djecu ostvarivat će se primjenom federalnog zakona i isplaćivat će se iz Budžeta Federacije BiH, od oktobra 2022. godine – navodi ministrica Sinanović.

Predviđeno je da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom stupi na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama Zeničko-dobojskog kantona”, a počet će se primjenjivati od 01.09.2022. godine.

Centri za socijalni rad i nadležne općinske službe za socijalnu zaštitu će po službenoj dužnosti u roku od 45 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, zamijeniti postojeća rješenja novim rješenjima i ista uskladiti sa novim zakonom za period od stupanja na snagu ovog zakona do isteka perioda navršene godine dana djeteta.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno