Politika

Vlada ZDK finansira izradu Registra kućnih ložišta te izgradnju modernih deponija u Kaknju i Maglaju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Izvještaj o zaštiti okoliša i zaštiti prirode na području tog kantona, a u toj su oblasti planirani važni projekti – kazao je kantonalni premijer Nezir Pivić.

Podvukao je kako je izrada Registra kućnih ložišta jedan od važnijih projekata kojeg planiraju realizirati s ciljem smanjenja emisije štetnih materija u zrak.

-Kao što vam je poznato, na ranijim smo sjednicama već odobrili 330.000 KM za uspostavu Registra ložišta, koji će provoditi Institut ‘Kemal Kapetanović’ Univerziteta u Zenici. Ono što je još važno istaći u pogledu toga jeste da se planiraju dvije moderne deponije – u Kaknju i Maglaju, kao siguran način odlaganja otpada te koji će biti na najvišim standardima – najavio je Pivić.

Nastavlja se kontinuirana finansijska podrška javnim kuhinjama na području tog kantona, za što je na današnjoj sjednici izdvojeno 450.000 KM, zatim pomoć demobiliziranim borcima u liječenju i stambenom zbrinjavanju te za kontinuiranu aktivnost, odnosno projekt Skrininga raka dojke koji provodi Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

-To je projekt koji je rezultat saradnje s italijanskom regijom Pijemonte te će, praktično, sve zdravstvene ustanove raditi ranu prevenciju sprečavanja razvoja te bolesti, koja nažalost, u posljednje vrijeme po statistikama zauzima veliki broj – kazao je Pivić.

Ponovo su odobrena i sredstva za obnovu ili izgradnju vjerskih objekata na području ZDK-a, ovog puta u iznosu od 150.000 KM. Ukupno je za ovu namjenu u toku ove godine planiran budžet od 500.000 KM.

Usvojeni su, dodao je, finansijski i izvještaji o radu Javne ustanove Služba za zapošljavanje ZDK te JU Penzionerski dom sa stacionarom ZDK, koje su poslovale pozitivno.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno