Zenica

Vlada ZDK dozvolila upis još 10 studenata na Medicinski fakultet u Zenici

Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je, na zahtjev Senata Univerziteta u Zenici, odluku o odobravanju dodatnog upisa 10 studenata studijskog programa Opća medicina na Medicinskom fakultetu tog univerziteta, potvrdio je Feni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a Spahija Kozlić.

Medicinski fakultet Zenica, naime, planom upisa na taj je odsjek za narednu, akademsku 2021./2022. godinu, planirao upisati 10 redovnih studenata o trošku osnivača (Vlada ZDK) te 30 studenata u statusu redovni samofinansirajući, ali su prijemni ispit za upis na taj odsjek na zeničkom fakultetu položila ukupno 62 studenata.

PROČITAJTE I:   KBZ: Obavještenje o prijemu kurbanskog mesa

– Odobrili smo dodatni prijem za 10 studenata, koji su položili prijemni ispit i koji su izrazili želju da se upišu.

Budući da je naš interes da imamo studente na UNZE-u i da su položili prijemni ispit te da ćemo ove godine imati i bolje prostorne kapacitete za izvođenje nastave, odlučili smo se odobriti dodatni upis – kazao je ministar Kozlić, koji podvlači kako je prihod od redovnih samofinansirajućih studenata, koji za godinu studija na tom fakultetu plaćaju 3.000 KM, „izvorni prihod Univerziteta“.

PROČITAJTE I:   ZENICA: Najveća teatarska zgrada u BiH se zbog nemara vlasti raspada

Napominje kako su „izvršili i rekonstrukciju amfiteatra na Metalurškom fakultetu, sa 270 mjesta“, pa će studenti Medicinskog fakulteta u Zenici od naredne sezone imati i bolje prostorne uslove za odvijanje nastave. Medicinski fakultet u Zenici neće raspisivati javni poziv za drugi upisni rok, jer su već u prvom, julskom roku ispunili upisnu kvotu i za studijski program Zdravstvena njega.

Vlada je danas, napominje ministar Kozlić, odobrila i upis „manjeg broja studenata na fakultete UNZE-a“, a radi se o djeci umrlih demobilisanih boraca, koji su podnijeli zahtjev za prijem.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno