Info

Vlada ZDK-a usvojila korigirani Plan pripravnosti za kontrolu epidemije Covid-19

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjem zasjedanju novi, korigovani Plan pripravnosti za kontrolu epidemije Covid-19 – kazao je direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica te član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK-a Senad Huseinagić.

On je na zasjedanju Vlade ZDK bio izvjestilac po tom pitanju, jer je INZ i sačinio spomenuti dokument.

-Nove okolnosti, odnosno novi val i značajan porast broja oboljelih pokazao je potrebu da se ranije treba korigovati krizni plan, kako bismo pojačali sposobnost zdravstvenog sistema da odgovori na potrebe u novim okolnostima. Ono što karakteriše ovu situaciju jeste srazmjerno jako velikom broj novih slučajeva, znatno manji broj hospitaliziranih i teških slučajeva, ali bez obzira na to, kroz krizni plan išli smo na to da osposobimo cijeli zdravstveni sistem. Prije svega, aktivnim praćenjem pozitivnih slučajeva, kako bi se spriječilo da pacijenti budu prepušteni sami sebi, odnosno da uđu u fazu kada bi bili u težoj kliničkoj slici – podvukao je Huseinagić.

Cilj je da se blagovremeno utvrdilo pogoršanje kliničkog stanja te ukoliko za to ima potrebe, blagovremeno pacijenti uputili na bolničko liječenje.

-S druge strane, zdravstveni sistem u ZDK-u i do sada je vrlo dobro odgovorio na ovu situaciju, a novi krizni plan povećava mogućnost da vanbolnički zdravstveni sistem, odnosno primarna zdravstvena zaštita koja u ovom valu dominantno liječi oboljele od Covida-19, ima adekvatan odgovor. Definisali smo proceduru na koji će se način pratiti i dokumentovati aktivno praćenje svih pozitivnih slučajeva, kako bi se blagovremeno uputili u bolnicu svi koji zahtjevaju bolnički tretman – istakao je Huseinagić.

Planom je definisan odnos između vanbolničkih i bolničkih ustanova, kako bi se što manje opteretilo bolničko zdravstveno osoblje u postupku “trijaže i dijagnostike”.

-Podaci iz zadnjeg perioda, pogotovo kako dominira omikron soj, su da oko 3,5 posto zaraženih ima teže kliničke slike i zahtjeva bolničko liječenje. Da je bilo stanje kao ranije, sa ovolikim brojem novootkrivenih slučajeva, definitivno bolnica ne bi mogla odgovoriti zadatku, jer bi to bile stotine pacijenata. U zadnje vrijeme, čak, imamo i smanjenje broja onih koji se hospitaliziraju. Naravno, uvijek će biti teških kliničkih stanja, ali radi se o dominantno starijim i osobama sa nekim hroničnim bolestima – ističe Huseinagić.

U zadnjih sedam dana umrlo je 40 osoba zaraženih koronavirusom, dok je u istom period bilo registrirano 1.200 zaraženih.

-I dalje raste broj umrlih, ali kada ga uporedimo s ukupnim brojem zaraženih, taj je odnos puno povoljniji nego što je bio ranije – ističe Huseinagić.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a Spahija Kozlić, komentarišući situaciju da je Sindikat zaposlenih u institucijama kulture ZDK-a ponudio resornom kantonalnom ministarstvu te općinama i gradovima na potpis Nacrt kolektivnog ugovora za zaposlene u ustanovama kulture ZDK-a, kazao je kako se “kolektivni ugovor treba potpisivati, odnosno dogovarati s osnivačima”.

-Ministarstvo je spremno da uđe u te razgovore, kako bismo došli do neke vrste tripartitnog ugovora, u kome će ZDK na sebe preuzeti obavezu, odnosno zadržati postojeće obaveze. Sindikat bi trebao malo intenzivnije ući u razgovore sa osnivačima, kako bismo došli do zajedničkog rješenja, koje će biti prihvatljivo za sve ustanove kulture na području ZDK – poručio je Kozlić.

Plate, doprinosi te ostala davanja, kao i dio materijalnih troškova za 16 institucija kulture na području tog kantona, napomenuo je, finansiraju se iz budžeta ZDK-a.

-To su biblioteke, muzeji i Bosansko narodno pozorište Zenica. Činjenica je da su osnivači tih 16 ustanova kulture općine i gradovi, a da se plate finansiraju od Ministarstva, odnosno iz budžeta ZDK. To je jedna vrlo specifična situacija i ja očekujem da će općine i gradovi daleko više podržavati te ustanove kulture, čiji su osnivači, jer u tri zakona koji regulišu tu oblast, decidno stoji da osnivači trebaju finansirati ustanove kulture. Dakle, očekujem da će i Sindikat u razgovorima sa općinama i gradovima, uspjeti da poveća sredstva za podršku ustanovama kulture – ističe Kozlić.

Vlada ZDK je u budžetu za 2022. godinu povećala transfer za te namjene za oko 200.000 KM, odnosno oko pet posto.

– Ove će godine zaposleni u ustanovama kulture imati plate veće za pet posto. Ukoliko to bude zadovoljavala situacija, ako budemo imali ‘pozitivni rebalans’, nastojat ću da se dodatno povećaju plate zaposlenima u institucijama kulture, jer smatram da je to od izuzetnog značaja – kazao je Kozlić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno