Biznis

Vlada ukida povlastice za izvoz?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Federalna vlada u Akcionom planu za realizaciju Reformske agende planira donošenje novog zakona o porezu na dobit te želi ukinuti oslobađanje od poreza na izvoz, što znači da su izvoznici odmah na početku provođenja reformi izloženi određenim opterećenjima. Protiv ovakve odluke Vlade na čijem je čelu premijer Fadil Novalić su poslodavci, koji naglašavaju da je neprihvatljivo svako zakonsko rješenje koje može utjecati na smanjenje izvoza! Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, rekao je da je Udruženje u svakom slučaju protiv bilo kakvog destimuliranja izvozne politike.

– Bez izvoza nijedna država ne može opstati. Naš je stav da država i vlast moraju stimulirati izvoz i aktivnosti koje dovode do povećanja izvoza, da li kroz porez na dobit ili kroz aktivnosti koje će doprinijeti izvozu, to je druga stvar – kazao je Čengić za „Dnevni avaz“. Dodao je da će Udruženje naredne sedmice održati sastanak na kojem će zauzeti određeni stav prema tom pitanju.

– U svakom slučaju ukazat ćemo na to da se poslodavci ne slažu s politikom destimuliranja izvoza. Izvoz iz BiH nova je vrijednost koja dolazi iz drugih država i koja se ulaže u razvoj domaće privrede i društveni razvoj BiH – naglasio je Čengić. Petar Ćorluka, direktor kompanije „Violeta“, jedne od najvećih u BiH, rekao je da je oslobađanje od poreza na dobit za firme koje imaju dobit višu od 20 miliona KM i nepostojanje poreza na izvoz bilo stimulirajuće za sve investitore i ulagače, a posebno za izvoznike.

– Međutim, ako nema ulaganja, onda nema ni izvoza. Ako ne investirate u novu tehnologiju i proizvodnju, onda nemate šta ni prodavati. Tako da su ovi postojeći zakoni bili motivirajući za investiranje i novo zapošljavanje, samo što investitori van BiH nisu imali dovoljno informacija o tome – kazao je Ćorluka. Dodao je da je vlast trebala uložiti više truda u informiranje o tim zakonima, a ne mijenjati ih, jer je to bilo dobro zakonsko rješenje, kroz koje bi država sigurno imala više koristi nego od uvođenja viših i novih poreza. Ćorluka je rekao i da uvođenje novih poreza stvara nestabilnost za investitore.

– Investitori neće da ulažu u državu u kojoj se često mijenjaju zakoni i povećavaju porezi. Ovakvi potezi ruše imidž države. Oni bi trebali nastojati da naprave bolji poslovni ambijent nego u našem susjedstvu, a sada to nije slučaj, jer bez investicija nema razvoja i novog zapošljavanja – pojasnio je Ćorluka.

avaz



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno