Info

Vlada SBK: Regionalni vodovod Plava voda

Vlada SBK
Sjednica Vlade SBK
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada SBK na današnjoj sjednici u Travniku podržala je odluku o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), te BiH i Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) za projekat ”Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda”. Ovim projektom koji je vrijedan 44 miliona KM bit će riješeno vodosnabdjevanje Zenice, Busovače, Viteza, Novog Travnika i Travnika.

Iznos od 44 miliona KM ili 22 miliona eura bit će osiguran kroz kreditna sredstva EBRD i CEB, u iznosima od po 11 miliona eura. Kredite u ukupnom iznosu od 22 miliona eura će vraćati Fond za zaštitu okoliša F BiH u iznosu od 5,5 miliona eura ili 25 posto, Zeničko-dobojski kanton 3,8 miliona eura ili 17,5 posto, Grad Zenica 7,6 miliona eura ili 34,6 posto, Srednjobosanski kanton 1,6 miliona eura ili 7,5 posto, Općina Novi Travnik 1,2 miliona eura ili 5,8 posto, Općina Vitez 757 hiljada eura ili 3,4 posto i Općina Busovača 1,3 miliona eura ili 6,1 posto.

Općina Travnik u kojoj se nalazi izvorište Plave vode neće biti kreditno opterećena.

Projekat na koji se dugo čeka

Još u bivšoj Jugoslaviji inicirana je ideja gradnje Regionalnog vodova, ali za nekoliko decenija projekat nikad nije realizovan, ostalo je samo sjedište preduzeća. Nakon rata konecsiju je dobila austrijska kompanija “Alpine BH”, ali projekat nije pokrenut sa mrtve tačke. Projekat su u život vratili Općina Travnik i Grad Zenica koje su uspjele vratiti koncesiju, a nakon toga ponovo osnovati JP Regionalni vodovod Plava voda koje je završilo sve pripreme da projekat konačno dođe do faze implementacije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno