Politika

Vlada odobrila 1,44 miliona KM za uspostavu Centra za monitoring okoliša ZDK

zdk.ba
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada odobrila 1,44 miliona KM za uspostavu Centra za monitoring okoliša ZDK – Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je JU Univerzitet u Zenici sredstva u iznosu od 1.443.480,00 KM za projekt uspostave “Centra za monitoring okoliša ZDK” na Institutu “Kemal Kapetanović” u Zenici.

Projektom je predviđena nabavka i ugradnja opreme IT centra, kalibracione i ispitne laboratorije, modernizacija postojećih stanica za mjerenje kvaliteta zraka, nabavka opreme za određivanje teških metala u lebdećim česticama i taložnoj prašini, nabavka gradskog displeja, kao i dvije fiksne stanice za monitoring kvaliteta zraka u Maglaju i Visokom, kupovina servisnog vozila i neophodnog softvera. Centar će se baviti prikupljanjem, sistematizacijom i analizom podataka do kojih će dolaziti pomoću mjernih stanica na području ZDK, softverskim povezivanje mjernih stanica i umrežavanjem sistema monitoringa sa višim organima vlasti, kao i izradom kantonalnog registra o postrojenjima i zagađivačima te propisa o zaštiti kvaliteta zraka, a predviđena je i izrada Akcionog plana zaštite kvaliteta zraka.

“Univerzitet u Zenici će po dobijanju sredstava raspisati tendere, izvršiti nabavku opreme te uspostaviti Centar u okviru Instituta ‘Kemal Kapetanović'”, kazao je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić, precizirajući kako se projekt finansira iz namjenskih sredstava Fonda za zaštitu okoliša.

Premijer Mirza Ganić istakao je posvećenost Vlade da rješava nagomilane probleme u oblasti okoliša, koji su posljedica same strukture privrede u ZDK-u.

“Centar za monitoring okoliša bit će važna karika u sistemu zaštite okoliša i uspostave održivog razvoja u Zeničko-dobojskom kantonu. Želimo uspostaviti pouzdan i kontinuirani sistem monitoringa zagađenosti zraka, zemlje i vode u svim općinama, izraditi katastar zagađivača, unaprijediti pravni okvir kroz harmonizaciju i približavanje standardima okoliša EU, jačati inspekcijski nadzor te uticati na podizanje ekološke svijesti”, kazao je Ganić.

zdk.ba

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno