Info

Vlada nestašica: Kojih lijekova nema na bh. tržištu?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iz Agencije za lijekove BiH potvrđeno je da postoji problemi u snabdijevanju pojedinih lijekova za tržište u BiH.

Kao razlozi navode se problemi u procesu proizvodnje, nabavci aktivnih supstanci i sirovina uopšte, kao i pakovnog materijala.

Prijavljen je i trajni prekid snadbijevanja lijeka hormona rasta Somatropin koji će biti zamijenjen drugim proizvođačem, navodi RTRS.

Trenutno na tržištu u apotekama nema pojedinih lijekova zbog problema u lancu snabdijevanja.

U pitanju je antibiotik Ospen, za koji je proizvođač najavio i datum kada će se taj lijek ponovo pojaviti na tržištu, zatim Amitriptilin kojeg nema privremeno i Maprotilin, za koji je proizvođač najavio trajno povlačenje sa tržišta. Pacijenti su u obavezi da se jave ljekarima kako bi im propisali drugu adekvatnu terapiju.

Proizvođači su dužni da nam prijave privremene nestašice. Ponekad se dešava da od pacijenata ili zdravstvenih radnika saznamo da nekog lijeka nema na tržištu.

Јako je važno da raspolažemo informacijom da neki lijek nije dostupan jer na taj način možemo ubrzati postupke davanja dozvole ili obezbijediti uvoz iz druge zemlje-rekla je Tijana Spasojević Došen, šef Odsjeka za informisanje Agencije za lijekove BiH.

Izvor: Nezavisne novineStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno