Info

Vlada KS zatražila izmjene Zakona i definiciju roka za eutanaziju neudomljenih pasa, po uzoru na evropske države

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada KS zatražila izmjene Zakona i definiciju roka za eutanaziju neudomljenih pasa, po uzoru na evropske države – Ministri u Vladi Kantona Sarajevo prihvatili su na današnjoj sjednici Informaciju o poduzetim aktivnostima za osiguranje tranzitnog prihvatilišta  u cilju rješavanja problema pasa lutalica u skladu sa zakonskim propisima koju su sačinili ministarstva komunalne privrede i infrastrukture te privrede.

 Vlada je zadužila ova ministarstvo da s Ministarstvom finansija i kantonalnim Pravobranilaštvom poduzmu sve aktivnosti koje se odnose na otkup prihvatilišta za napuštene pse azila u Prači.

Pokrenuta je i inicijativa prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Parlamentarnoj skupštini BiH za pokretanje izmjena Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kako bi se preuzela zakonska rješenja evropskih zemalja i zemalja regiona te definirala eutanazija pasa koji nakon određenog vremenskog roka nisu udomljeni.

Pozvane su sve entitetske i kantonalne vlade u BiH da podrže ovaj prijedlog s ciljem rješavanja problema velikog broja napuštenih pasa s kojim su suočeni brojni bh. gradovi, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Zenicablog podsjeća svoje čitaoce kako je ova materija regulisana u Evropi. Zahvaljujući lobiranju određenih udruženja, iz aktuelnog zakona, pri njegovom usvajanju “ispušten” je član koji to definiše, a višegodišnji pokušaji da se on vrati i da se onemogući neograničeno (doživotno) hranjenje životinja, koje sebi ne mogu priuštiti ni znatno bogatije države, do sada nije uspjelo.

Pogledajte tabelu stanja ove problematike u Evropi:



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno