Zenica

Vlada Kantona dodijelila koncesiju za eksploataciju ceruzita privrednom subjektu “Geomet” d.o.o. Olovo

Vlada ZDK
Vlada ZDK
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada  Zeničko-dobojskog Kantona je, 23.2.2017. godine, na prijedlog Ministarstva za privredu, razmatrala  i  usvojla  Odluku o dodjeli koncesije za eksploataciju mineralne sirovine – ceruzita  na proširenom istažno-eksploatacionom polju ležišta “Očekalj” i “Prgoševo” K.O. Dugandžići u općini Olovo.

Koncesionar “Geomet” d.o.o. Olovo, podnio je samoinicijativni zahtjev za proširenje istražno-eksploatacionih polja  radi obezbjeđenja prostora za preradu rude.
U postupku, koji je prethodio donošenju pomeute Odlke, Ministarsto za privredu je formiralo Komisiju, u kojoj su participirali predstavnici kantonalnih ministarstava i Općine Olovo, koja je izvršila procjenu javnog interesa i provela postupak izbora najpovoljnijeg ponuđača po Javnom pozivu.

Poslije donošenja Odluke o dodjeli koncesije uslijedit će priprema, ishodovanje Mišljenja Kantonalnog pravobranilaštva i potpisivanje Aneksa Ugovora o koncesiji.
Pošto je u ovom slučaju u pitanju eksploatacija metalične mineralne sirovine, za sve dozvole koje proizilaze iz Zakona o geološkim isaživanjima i Zakona o rudastvu Federacije BiH, nadležno je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Nakon što je Koncesionar ishodovao Urbanističku saglasnost za eksploataciju, očekuje se  dobijanje Dozvole za eksploataciju, čime će biti stvoreni preduslovi za izradu Glavnog rudarskog projekta, te početak eksploatacije rude olova u Olovu. Ovim će biti stvoreni uslovi za nova zapošljavanja i poboljšanja  sveukupne ekonomsko-socijalne situacije u Općini Olovo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno