Info

Vlada FBiH: Trenutno nije potrebno povećanje cijene el.energije

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić jučer je u Sarajevu održao sastanak s predstavnicima sedam sindikata radnika rudnika uglja u FBiH i generalnim direktorom Elektroprivrede BiH Elvedinom Grabovicom na kojem je postignut Sporazum kojim su definirane brze mjere za daljnju konsolidaciju rudnika.

Jedna od tačaka Sporazuma definira i izdvajanje sredstava od 0,01 KM po kilovat satu, počevši od 1. novembra 2015. godine, a imajući u vidu da u poslovanju elektroprivreda i rudnika postoje velike rezerve, Vlada FBiH smatra da u ovom trenutku nije potrebno povećavati cijenu električne energije.

Ističu da su uštede moguće kroz reviziju poslovanja elektroprivreda, koje u svom kolektivnom ugovoru trenutno uživaju benefinicije i pogodnosti koje nisu u skladu sa standardima javnih preduzeća u BiH.

Također, navode da su uštede moguće u segmentima smanjenja visokog koeficijenta plata, dnevnica koje iznose 10 posto prosječne plate u FBiH, različitih stimulacije i dodataka na platu, kao i zdravstvenih usluga, ne samo za uposlenike već i članove njihovih porodica.

Premijer Novalić je rekao da će sredstva planirana za funkcioniranje Fonda za razvoj i modernizaciju rudnika uglja biti osigurana uštedama, restrukturiranjem i optimizacijom rada, te ukoliko budu nedostatna, bit će razmotrena i mogućnost povećanja cijene električne energije.

„No, ukoliko se svaka od strana potpisnica ovog sporazuma bude držala dogovorenog, te bude provodila mjere koje su u njemu definirane, uvjeren sam da do povećanja cijene električne energije neće doći. Jako sam ohrabren i stavovima Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH i njihovim viđenjem problema, te ovo vidim kao otpočinjanje sistemskog rješavanja ovog pitanja“, naglasio je federalni premijer, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Oglasio se i Sindikat Elektroprivrede. “Naš stav je da građanstvo ne smije osjetiti posljedice štrajka,  ali ćemo se potruditi da osjete oni koji su krivi za ovakvo stanje jer su nas svojom nestručnošću doveli u ovu situaciju. Protiv njih ćemo sigurno povesti neku akciju. Štrajk će biti sigurno, ali u konačnici i tužbe”, rekao je Aid Arnautović, predsjednik Konferencije Distribucije.
federalna.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: