Info

Vlada FBiH: Općine i kantoni na plate potrošili više od plana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada FBiH: Općine i kantoni na plate potrošili više od plana – Na plate i naknade budžetskih korisnika na svim nivoima vlasti u FBiH i vanbudžetskim fondovima za prva tri mjeseca ove godine potrošeno je čak 373,1 milion KM. Ti troškovi su veći za 5,3 miliona KM u odnosu na plan „zahvaljujući“ kantonima i općinama koje su trošile više nego u istom periodu prošle godine.

Ipak, budžeti svih nivoa vlasti u FBiH i vanbudžetskih fondova za prva tri mjeseca ove godine ostvarili su suficit od ukupno 235,5 miliona KM. Ovo zahvaljujući ostvarenim prihodima od 1,8 milijardi KM, od čega poreznih 1,5 milijard KM.

Ovo su podaci izneseni danas nakon sjednice Vlade FBiH koja se upoznala s konsolidovanim izvještajem o izvršenju budžeta i finansijskih planova koji obuhvataju FBiH, deset kantona, 80 općina i 26 vanbudžetskih fondova.

– Vratili smo 57,8 miliona KM više nego što smo se zadužili – dodala je Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH.

Napomenula je da je budžet FBiH u suficitu 14,4 miliona KM, kantona 64,7 miliona KM, općina 54,3 miliona KM i vanbudžetskih fondova 44,6 miliona KM.

Kada je u pitanju broj zaposlenih koji se finansiraju iz federalnog budžeta, istakla je da ih je 6.709, što je manje nego ranije.

Vlada FBiH je danas usvojila i šesti izvještaj o državnoj pomoći u 2016. godini, što je obaveza po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

– U 2014. godini državna pomoć u FBiH je iznosila 140,98 miliona KM, a u prošloj 225,84 miliona KM. Državna pomoć ima tendenciju rasta i to je sukladno preporuci EU – napomenula je Milićević. Državna pomoć obuhvata, između ostalog, subvencije, poticaje, grantove. U propšloj godini najviše je izdvojeno za zapošljavanje, te poljoprivredu.

Vlada FBiH danas je usvojila i Nacrt izmjena i dopuna Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu kojim se pojačava inspekcijski nadzor, a precizirano je i da je zabranjeno paliti vatru na 150 metara od šume.

– Bilo je potrebno izvršiti i presudu Ustavnog suda. Neke općine su uputile apelaciju da je povrijeđen Zakon o lokalnoj samoupravi jer je zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu navedeno da se uvećava plata vatrogasaca za 30 odsto. Smatrale su da to ne treba da stoji i to smo izbrisali – napomenuo je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

avaz.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno