Info

Vlada FBiH ‘niz vodu’ pustila 335 miliona KM!

Vlada FBiH 'niz vodu' pustila 335 miliona KM
Vlada FBiH 'niz vodu' pustila 335 miliona KM
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada FBiH ‘niz vodu’ pustila 335 miliona KM!- Zbog potpunog ignoriranja Zakona o koncesijama, posebno člana 37. tog zakona, budžet Federacije BiH ove je godine oštećen za 135 KM, tvrde članovi za koncesije u u izvještaju koji se nalazi u Federalnom parlamentu.

Iako se, naime, tim zakonom federalna vlast doslovno obavezala da bude koncesionar te putem svojih ministarstava zaključuje ugovore s korisnicima prirodnih dobara, a to su javna i privatna preduzeća, ova mogućnost skoro da se i ne koristi.

“Otkako je formirana Komisija, ni jedno ministarstvo nije uradilo studiju niti objavilo tender shodno ovom zakonu. S druge strane, naše susjedne države po osnovu koncesija ubiru milione”, upozorio je federalne parlamentarce član Komisije za koncesije FBiH Mirsad Hasanić.

No, priča o finansijsko gubitku Federacije BiH u ovoj oblasti ne završava se sa 135 miliona KM, za koliko je već oštećen budžet.

U izvještaju Komisije za koncesije navodi se da FBiH na godišnjem nivou, pa tako i u 2016., gubi 200 miliona KM!

To u prijevodu znači da je Vlada FBiH, koja se u kontinuitetu kod banaka i finansijskih institucija zadužuje na unutrašnjem i vanjskom planu, niz vodu pustila 335 miliona KM, koliko je u 2015. mogla inkasirati na osnovu koncesija!

Firme i dalje koriste prirodna bogatstva i obavljaju djelatnosti od općeg interesa, ali bez plaćanja koncesione naknade.

Komisija je insistirala kod resornih ministarstava da pokrenu aktivnosti radi primjene člana 37. Zakona, prema kojem su privredna društva dužna u roku od tri mjeseca od stupanja Zakona na snagu podnijeti zahtjev za zaključenje ugovora. Ali, nadležna federalna ministarstva nisu zaključila nijedan ugovor o koncesiji primjenom te odredbe – kaže se u aktu Komisije za koncesije.

Komisiji mandat istekao 2012 godine

U kojoj je mjeri situacija u ovoj oblasti neuređena, govori i podatak da je aktuelnoj Komisiji za koncesije madndat istekao još 2012. godine. Vlada FBiH 9. jula 2015. godine usvojila je zaključak o pokretanju procedure izbora novih članova Komisije, ali taj svoj zaključak ni do danas nije ispoštovala.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno