Info

Vlada FBIH ne brine o najugroženijim

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Federacije BiH dala je negativno mišljenje na inicijativu zastupnika Dennisa Gratza za izmjene Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti čiji je cilj bio je prekid prakse “brisanja” sa spiska nezaposlenih osoba koja ostvaruju prihode manje od minimalne plaće u Federaciji BiH, saopćeno je iz Naše stranke.

Gratz je izjavio da ljude brišu iz evidencija nazaposlenih ukoliko ostvare prihode više od 208 KM u toku mjeseca, te da je riječ o apsurdnom zakonskom rješenju koje dozvoljava da u praksi postoje osobe koje ostvaruju prihod manji od minimalne plaće, a vode se praktično kao zaposleni.

– Davanjem negativnog mišljenja o ovoj inicijativi, bez ikakve upute, stava, jasnog obrazloženja, Vlada FBiH šalje poruku da se nije spremna uhvatiti u koštac s potrebnim reformama, te da ne vodi računa o najugroženijim kategorijama u zemlji – kazao je Gratz.

Dopdao je da je između 208 KM i minimalne plaće puno nezaštićenih vrijednih ljudi ove zemlje, među njima brojni mladi koji svojim radom nastoje ostvariti minimum sredstava za život, a da je iz ovog odgovora vidljivo da postojeća vlast nema namjeru olakšati teret koji nose najugroženije kategorije stanovništva.

– Mi ćemo nastaviti insistirati na ovom pitanju, budući da upravo ovakvi problemi pokazuju šta se dogodi kada se osjetljivi segmenti zakonodavstva donose zbrzano, bez učešća javnosti i šanse da konstruktivnom kritikom doprinosimo boljim i trajnim rješenjima – zaključio je Gratz, saopćeno je iz Naše stranke.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno