Info

Vlada FBiH finalno predložila zakon o obustavi gradnje malih hidroelektrana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Federacije BiH utvrdila je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji, kojim predviđa obustavu daljnje izgradnje malih hidroelektrana na području tog bh. entiteta.

Zakon predviđa obustavljanje izdavanja energetskih dozvola za male hidroelektrane, kojim se smatraju objekti instalirane snage do deset megavata. Iz ovog su izuzete male hidroelektrane na gravitacionim vodovodima.

Takođe, na gradnju će imati pravo oni koji budu imali zaključene ugovore o dodjeli koncesije do dana kada zakon stupi na snagu. Međutim, biće dužni da u roku od tri godine kompletiraju zahtjev za izdavanje energetske dozvole.

Prijedlog zakona o električnoj energiji upućen je u parlamentarnu proceduru, a kako bi zakon stupio na snagu potrebno je da ga usvoje oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Vlada Federacije BiH tvrdi da će se ovim zakonskim dopunama ispoštovati zaključak Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH o obustavi izgradnje malih hidroelektrana.

Pod pritiskom zahtjeva Koalicije nevladinih organizacija za zaštitu rijeka BiH, Zastupnički dom usvojio je u junu 2020. godine zaključak o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana u Federaciji BiH.

Vlada Federacije BiH utvrdila je u aprilu prošle godine Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji, ali je on u oba doma Parlamenta razmatran i prihvaćen u formi nacrta.

Time je vraćen u redovnu parlamentarnu proceduru, uz zaključak da može poslužiti kao osnov za izradu prijedloga.

U BiH je do sada izgrađeno 119 malih hidroelektrana, od čega je 69 u Federaciji BiH, a 50 u Republici Srpskoj. Prema podacima organizacija koje se bave zaštitom okoliša, u pripremi je izgradnja dodatne 354.

Nadležnost za izdavanje suglasnosti i dozvola za izgradnju u Federaciji BiH podijeljena je između entiteta, kantona i općina, dok su u Republici Srpskoj za to nadležne entitetska i lokalne vlasti.

Koalicija za zaštitu rijeka u BiH, koja okuplja 30-ak organizacija, insistira da vlasti u BiH uvedu moratorij na izgradnju, zbog, kako navode, isključive koristi koju mini hidroelektrane donose investitorima i štete koju nanose rijekama.

Upozoravaju da BiH nema potrebu za novim hidroelektranama i da one donose korist, isključivo investitorima koji potpisuju ugovor o garantiranoj otkupnoj cijeni električne energije, a imaju i beneficije u vidu subvencija koje građani plaćaju svaki mjesec, s obzirom na to da na računu za električnu energiju postoji stavka poticaja obnovljivih izvora energije.

Autor: slobodnaevropa.org



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno