Info

VLADA FBiH DONIJELA ODLUKU: Povećanje najniže penzije za 3,1 posto

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VLADA FBiH DONIJELA ODLUKU: Povećanje najniže penzije za 3,1 posto – Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela Odluku o povećanju iznosa najniže penzije za 3,1 posto, počev od obračuna penzija za maj 2018. godine. Za realizaciju ove odluke zadužen je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Ovu odluku Vlada je donijela nakon što se upoznala sa informacijom o finansijskom stanju u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje od 23.5.2018. godine.

Kako je navedeno, finansijsko stanje u ovom zavodu je zadovoljavajuće. Naime, isplate penzija su redovne i uz sve manji iznos korištenih kreditnih sredstava. Ujedno, akumulirani deficit u prva četiri mjeseca 2018. godine smanjen je za dodatnih 25 miliona KM u odnosu na kraj 2017. godine.

I pored povećanja penzija u martu i aprilu ove godine, te po tom osnovu povećanih troškova njihove isplate, ostvareni su pozitivni rezultati poslovanja.

Na povoljnu finansijsku situaciju u FZ PIO/MIO svakako je najznačajniji uticaj imalo povećanje prihoda od doprinosa za prva četiri mjeseca 2018. godine za 43 miliona KM ili za 7,6 posto u odnosu na plan.

U skladu s članom 81. Zakona PIO/MIO, postoji mogućnost za vanredno usklađivanje najnižih penzija, najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda. Na osnovu saopštenja Federalnog zavoda za statistiku od 30.3.2018. godine, procjena rasta realnog BDP-a za 2017. godinu iznosi 3,1 posto.

Finansijski efekti u slučaju vanrednog usklađivanja najnižih penzija za 3,1 posto će iznositi 14.870.856 KM u 2018. godini, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

novi.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno