Info

Vlada FBiH: 70 miliona KM za zapošljavanje

Vlada FBiH će izdvojiti 70 miliona maraka za zapošljavanje
Vlada FBiH će izdvojiti 70 miliona maraka za zapošljavanje
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada FBiH: 70 miliona KM za zapošljavanje- Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je večeras u Sarajevu da je Reformsku agendu potrebno približiti onima na koje se ona odnosi, a budući da ona cilja ekonomski rast i zapošljavanje, odnosi se na poslodavce i mlade kojima treba zapošljavanje.

Novalić je, prije obraćanja studentima na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, rekao novinarima da će studentima objasniti šta je to Reformska agenda da oni ne bi zazirali od toga, kao i da se ona najviše tiče njih, te da uspjeh agende zavisi i od njihovog uključivanja u te procese.

Precizirao je da je od formiranja novog saziva Vlede FBiH do novembra 2015. zabilježeno 11.000 novozaposlenih, ali je u decembru isticao rok za prijevremeno penzionisanje i 11.000 ljudi je otišlo u penziju, što se odrazilo kao 8.000 manje zaposlenih, zbog čega su ubrzali provođenje aktivnih mjera zapošljavanja.

Novalić je dodao je da su usvojene uredbe o sufinansiranju prvog zapošljavanja i samozapošljavanja što je rezultiralo s još 3.000 zaposlenih u ovom mjesecu, što je njihov rezultat u zapošljavanju vratilo na 5.000 novozaposlenih.

Naveo da će u ovoj godini prioritet Vlade FBiH biti poboljšanje poslovnog okruženja, uz nastavak sufinansiranja zapošljavanja jer ako predviđenih 50 miliona KM bude potpuno iskorišteno rebalansom budžeta će biti dodato još 20 miliona KM, makar se morali zaduživati.

Pojasnio je da statističkim podacima u FBiH ima 388.000 nezaposlenih, dok je realan podatak oko 250.000 ili 27 posto, jer se u statistikama pojavljuju i oni koji ne bi radili a prijavljuju se da bi ostvarili pravo na zdravstveno osiguranje ili iz drugih razloga.

Novalić smatra da je i 27 posto velika nezaposlenost, ali nije tako značajna budući da je u Španiji i Portugalu po 25 posto, u Grčkoj nešto više, ali smo prvi u Evropi zbog 67 posto posto mladih koji su nezaposleni.

slobodna-bosna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno