Zenica

Vjerovali ili ne: Nijedna institucija se ne usuđuje ili neće da reaguje po prijavama i zahtjevima građana Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Neformalna grupa građana “Pokret za preokret”, iz Zenice, u posljednjih se nešto više od godinu dana, obratila na adrese 12 državnih institucija, nadležnih za problem spornih regulacionih planova Grada Zenica na koji su ukazivali, a da nisu dobili niti jedan odgovor, koji nije bio samo izgovor za nepostupanje u skladu sa upućenim im zahtjevom. I to usprkos činjenici da su dokazali nezakoniti rad Gradske uprave Grada Zenica. Ili baš zbog toga?

Uskoro će godina dana od kako je neformalna grupa “Pokret za preokret” započela borbu za očuvanje urbanog identiteta Grada Zenice. Ono što je urađeno, a još više reakcija institucija na to, može se uvrstiti u rubliku “vjerovali ili ne”. Pa, idemo redom:

* Gradska služba za inspekcijske poslove

Upućeno 5 dopisa sa zahtjevom za inspekcijski nadzor i u konačnici dobiven odgovor da inspekcijski organ u zakonskom smislu jeste nadležan za predmetni nadzor, ali se proglašava nenadležnim iz razloga što nema zaposlenog urbanističkog inspektora, a niti je to radno mjesto uopće predviđeno sistematizacijom radnih mjesta, na što su aktivisti Pokreta  uložili zahtjev Kantonalnom ministarstvu za prostorno uređenje, kao drugostepenom organu.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove

Upućeno 8 dopisa sa zahtjevom za inspekcijski nadzor i u konačnici dobiven odgovor da inspekcijski organ u zakonskom smislu jeste nadležan za predmetni nadzor, ali se proglašava nenadležnim iz razloga što nema zaposlenog urbanističkog inspektora, usprkos činjenici da je to mjesto predviđeno sistematizacijom radnih mjesta, na što se nije mogla uložiti žalba, obzirom da i pored inzistiranja inspekcijski organ nije želio dati odgovor u formi zaključka, koji podrazumijeva i pravni lijek, nego je isključivo odgovarao u formi obavijesti, na što nije moguće izjaviti žalbu.

* Kantonalna upravna inspekcija

Upućeno 4 dopisa za zahtjevom za inspekcijski nadzor i u konačnici dobiven odgovor da se inspekcijski organ proglašava nenadležnim, ali da će eventualno poduzeti mjere u skladu sa zakonom.

* Federalna urbanistička inspekcija

Upućeno 3 dopisa sa zahtjevom za inspekcijski nadzor i u konačnici dobiven odgovor da se inspekcijski organ proglašava nenadležnim, na što je uložena žalba Federalnom ministarstvu za prostorno uređenje, kao drugostepenom organu.

* Kantonalno ministarstvo za prostorno uređenje

Upućena žalba na proglašenje o nenadležnosti Službe za inspekcijske poslove Grada Zenica prije 8 mjeseci, i nikada nije  dobiven odgovor.

Upućen zahtjev na temelju Zakona o pristupu informacijama o davanju suglasnosti na predmetne regulacione planove, a iz  odgovora je očigledno da su predmetni planovi urađeni nezakonito.

* Kantonalna uprava civilne zaštite

Upućen Zahtjev o pristupu informaciji o davanju suglasnosti na predmetne Regulacione planove, a na temelju Uredbe o mjerilima, kriterijima i načinu izgradnje skloništa na što je dobiven odgovor da Grad Zenica nikada nije niti tražio, niti dobio zakonom utvrđenu suglasnost na prostorno-plansku dokumentaciju.

* Gradonačelnik Grada Zenice

Upućen Zahtjev o stavljanju van snage nezakonitih regulacionih planova, na što nikada nije stigao odgovor.

* Predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica

Upućen zahtjev o stavljanju van snage nezakonitih regulacionih planova, na što nikada nije dobiven odgovor.

* Predsjedavajući Skupštine ZDK

Upućen zahtjev za autentično tumačenje Zakona o prostornom uređenju i građenju ZDK, ali niti nakon 4 mjeseca nije stigao odgovor.

* Kantonalni ured za borbu protiv korupcije

Upućena informacija o sumnji u koruptivne radnje, uključujući kompletnu dokumentaciju, ali nikada nije  dostavljeno mišljenje ili odgovor.

* Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH

Upućen zahtjev za proglašenje zaštićene zone ambijentalne cjeline centralne gradske jezgre grada Zenica prije godinu dana, ali nikada nije dobiven odgovor.

* Kantonalno tužilaštvo ZDK kantona

Upućene četiri krivične prijave protiv učesnika u izradi prostorno-planske dokumentacije napisane na 50 stranica, uz 250 stranica dokaznog materijala, ali jedina informacija koja je stigla  po ovom predmetu, nakon 6 mjeseci, jeste da se predmet nalazi u fazi prijave.

Od Tužilaštva je zahtjevano da naloži obustavu izdavanja odobrenja za građenje do okončanja istrage, ali do toga očigledno nije došlo.

Dakle, Pokret za preokret, u proteklom period, se obratio  svim postojećim državnim institucijama, a da nisu dobili niti jedan odgovor usprkos činjenici da su  dokazali nezakoniti rad Gradske uprave Grada Zenica.

“Šta i kako dalje?”, pitaju se, pomalo rezignirani, aktivisti Pokreta. Šta ako institucije, u stvari, ne postoje, osim formalno? I ako u najkorumpiranijoj zemlji u Europi niti jedan državni službenik nije odgovarao za nepostupanje po zakonu, zloupotrebu položaja i korupciju?

No, “Mi odustati nećemo”, poručuju. Borba za pravnu državu i uređeno društvo nema alternative.

Pokret za preokret Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno