Kultura

Vjera i nacija nisu prepreke: Ekipa “Ukelele Jama“ BNP Zenica osvojila srca sarajevske publike

Nakon dva sjajna igranja u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, predstava “Ukelele Jam“ večeras je gostovala na daskama Narodnog pozorišta Sarajevo, gdje je, ako je suditi po ovacijama, osvojila srca sarajevske publike.

Vjera i nacija nisu i nikada ne trebaju biti prepreke, a najbolji odnosi se formiraju kada se u najtežim situacijama spoje najveće ljubavi. Ovo je samo jedna od mnogobrojnih poruka koju u sebi nosi knjiga “Ukelele Jam”, talentovanog autora Alena Meškovića, a koja je već od ranije poznata široj čitalačkoj publici na ovim prostorima.

Upravo zbog snažne poruke koju nosi ju je uspješni bh. reditelj Dino Mustafić odlučio adaptirati u predstavu na kojoj je radio sa dramaturginjom Eminom Omerović. “Ukelele Jam” je premijerno odigrana na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica 25. februara ove godine, na proslavu 70. rođendana pozorišta. Ubrzo nakon toga je odigrana i repriza, za koju je također vladalo veliko interesovanje publike.

“Bila je to jedna od onih noći koja se dugo pamti i bilježi u biografiji, jer je sve bilo vrlo emotivno i uzvišeno. Prije svega, bio je to značajan jubilej za našu pozorišnu kuću koja ima veliki regionalni identitet, te je ujedno i prostor na kojem su najveći reditelji i pisci bivše Jugoslavije postavljali i režirali dramske komade. To je kuća u kojoj se i dalje čuva zajednički kolektivni duh ansambla predstava”, objašnjava nam Mustafić.

Dodaje kako smatra da je to jasno vidljivo upravo kroz predstavu “Ukelele Jam” u kojoj igra kompletan glumački ansambl zeničkog pozorišta. Kroz razgovor se osvrće i na Meškovićev roman, nazivajući ga posebnim i stavljajući akcenat na činjenicu da nije samo antiratni i antinacionalistički.

“Ovdje je muzika filozofija života, pogled na svijet koji je kosmopolitski i univerzalan. To je svijet u kojem nema ratova, nema njihovih i naših. Tu svi žive ljepše, bolje i sretnije. Mislim da je sve to kroz predstavu ispričano pitkim i maštovitim jezikom, te da je bez melodramatike i patetike došlo do sarajevske i zeničke publike”, zaključuje reditelj.

“Ukelele Jam” večeras je odigrana pred punom salom Narodnog pozorišta Sarajevo, te je nagrađena gromoglasnim aplauzom publike. Više informacija o svim narednim igranjima ovog pozorišnog komada bit će objavljeno u narednom periodu.

Tekst, foto i video: Klix

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem