Biznis

Visokotehnološka genetska dijagnostika sada i u BIH

Visokotehnološka genetska dijagnostika putem CryoSave-a od sada i u BiH, dva testa dostupna sada su Tranquility prenatalni neinvazivni test namijenjen trudnicama i Verity test namijenjen djeci
Esperite grupacija je pokrenula jedinstvene genetske testove nove generacije, a putem svoje članice CryoSave banke je lider u Europi od 2000. godine u oblasti matičnih ćelija. CryoSave u BiH djeluje već 6. godinu i do sad je oko 5.000 porodica pohranilo matične ćelije iz pupčane vrpce svoje djece po najsavremenijim svjetskim standardima. Putem CryoSave-a od sada su genetski testovi dostupni i u BiH.
Tranquility je prenatalni neinvazivni test namijenjen trudnicama, s ciljem otkrivanja određenih poremećaja kod ploda, kao što su Down, Edwards, Patau sindrom i dr.
Tranquility test se radi iz krvi već od 10. sedmice trudnoće, a analiza se obavlja u laboratoriji Genoma u Ženevi, Švicarska. Trudnice na ovaj način dobijaju rezultate sa 99,9% tačnosti i izbjegavaju rizik i neprijatnosti amniocenteze.
Verity test se radi iz urina, a namijenjen je djeci starosti od 48 sati pa do 5 godina. Test omogućava otkrivanje 111 metaboličkih poremećaja.
Najnoviji Genoma genetski testovi imaju za cilj da olakšaju i pomognu ljudima u donošenju važnih odluka u vezi sa njihovim zdravljem. Testovi su bez ikakvog rizika, izuzetno precizni, a rezultati su dostupni za nekoliko dana.
Švicarska kompanija Genoma, članica Esperite grupacije, je na čelu tehnoloških i naučnih inovacija u vezi sa prediktivnom medicinom. Zahvaljujući višemilionskoj investiciji u najveću genetsku platformu za kliničku dijagnostiku u Europi, Genomi je već danas dostupna moćna platforma za sekvencioniranje sljedeće generacije sa kapacitetom obrade 75.000 uzoraka godišnje. Genoma je potpisala ugovor sa kompanijom Thermo Fisher Life Technology za postavljanje platformi za sekvencioniranje na bazi satelita u zemljama u kojima pružaju svoje usluge, a što je od izuzetne važnosti.
Frederic Amar, CEO Esperite grupacije kaže: “Naš san je stvarnost danas, jer konstantno radimo na razvoju tehnologija i protokola za identifikaciju bolesti kod čovjeka na bazi najnovijih tehnologija. Godina 2015. označava početak nove ere tzv. personalizovane medicine, koja je direktno usmjerena ka poboljšanju zdravlja pojedinca.“
Genoma, europski lider u oblasti prediktivne medicine, uskoro će prezentovati jedinstvene visoko precizne testove za rano otkrivanje karcinoma dojke i jajnika kod žena, koji će biti dostupni i u BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem
Tagovi