Info

Više umrlih nego rođenih u Federaciji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FBiH u prvih šest mjeseci 2015. godine bilježila je negativan prirodan priraštaj koji je bio najveći u februaru 2015. godine i iznosio je 543, podaci su Federalnog zavoda za statistiku. Veći broj rođenih, nego umrlih bio je veći u julu ove godine kada je rođeno 1.718 osoba, a umrlo 1.634. Za prvih sedam mjeseci 2015. godine sklopljeno je 6.522 brakova dok je u istom periodu bilo 636 razvoda.

Ukoliko se nastavi ovakav trend rasta, odnosno pada broja stanovnika, kao i razvoda brakova, FBiH će se suočiti sa velikom krizom. Bijela kuga odavno kuca na vrata, a prekomjeran odlazak mladih iz BiH, što znači zdravog i reproduktivnog stanovništva, samo će doprinijeti produbljivanju krize. Ako tome dodamo i problem steriliteta s kojim se često suočavaju bračni parovi u FBiH, a proces liječenja i začeća traje godinama uskoro bismo se mogli suočiti sa još poraznijim podacima u demografskoj slici BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno