Nesreće

Više od 85 udesa dnevno bilježilo se u BiH u 2022., objavljena statistika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tokom protekle 2022. godine na bosanskohercegovačkim putevima dogodilo se ukupno 31.321 saobraćajnih nezgoda od kojih je njih 7.230 sa poginulim i povrijeđenim osobama, te 24.091 sa materijalnom štetom.

Tokom protekle 2022. godine registrovano je 1.083 nezgoda više u odnosu na 2021. godinu, što izraženo u postotcima prikazuje povećanje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda za 3,45 %. Broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim/povrijeđenim licima je povećan za 299 saobraćajnih nezgoda ili 4,14 %. Kada su u pitanju saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom u protekloj godini registrovano je 784 nezgode više u odnosu na 2021. godinu, odnosno 3,25 %.

Iz navedenih činjenica, zaključuje se da je trend smanjenja ukupnog broja saobraćajnih nezgoda koji je započeo 2017. godine prekinut tokom protekle godine gdje ponovo bilježimo porast saobraćajnih nezgoda.

Prema navedenim podacima, na području BiH dnevno tokom 2022. godine događalo se u prosjeku nešto više od 85 saobraćajnih nezgoda, od toga blizu 20 saobraćajnih nezgoda sa poginulim/povrijeđenim osobama.

Najveći broj saobraćajnih nezgoda zabilježen je na ulicama u naselju, a zatim na magistralnim putevima, onda slijede lokalni, pa regionalni putevi, i tako dalje. U protekloj 2022. godini desio se i povećan broj saobraćajnih/prometnih nezgoda na autoputevima/autocestama u Bosni i Hercegovini u odnosu na 2021. godinu.

Veliki broj saobraćajnih nezgoda na našim putevima između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture i većeg broja učesnika/sudionika u saobraćaju.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nezgoda, slijede saobraćajne nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne signalizacije, itd.

Među pogreškama vozača u gradskim uslovima saobraćaja treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti –odnosno odstojanju između vozila, kao i nepoštivanje prvenstva prolaza. Ostali uzroci koji su uticali na dešavanje saobraćajnih nezgoda, ali u manjem procentu su: nepropisno skretanje, nedostatak signalizacije, tehnički neispravna vozila, oštećenje puta i tako dalje.

Kompletnu statistiku pročitajte OVDJE.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno