Sudske klupe

Više od 100 presuda Ustavnog suda FBiH i kantonalnih sudova u korist priređivača igara na sreću

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Više od 100 presuda Ustavnog suda FBiH i kantonalnih sudova u korist priređivača igara na sreću – Nakon Bugojna, Hadžića, Ilidže, Breze, Kaknja, Posušja.., popis gradova/općina koje su prekršile Ustav FBiH prilikom donošenja odluka o komunalnim taksama dodatno je proširen. Naime, presudama U-35/16, U-16/17 te U-5/17 od 18.04.2018. godine, objavljenim u Službenim novinama FBiH 20.07.2018. godine, Ustavni sud FBiH je presudio da odluke o komunalnim taksama u Gornjem Vakufu-Uskoplju, Donjem Vakufu i Visokom nisu u skladu s Ustavom FBiH, dok je Kantonalni sud u Bihaću presudom broj 01 0 U 011805 16 U od 19.07.2018. presudio da je neustavna Odluka o komunalnim taksama u Velikoj Kladuši.

Razlog zbog kojeg su sudovi i ovaj put odlučili protiv gradova/općina, a u korist kladionica, je isti kao ranije – neustavni kriterij vrste djelatnosti!

„Nažalost, čak ni više od 100 identičnih presuda Ustavnog suda FBiH i kantonalnih sudova ne uspijevaju da uvjere gradove i općine u Federaciji BiH da konačno prestanu donositi neustavne mjere, jer od toga nemaju nikakve koristi, već samo štetu“, poručuju priređivači igara na sreću.

Naime, prema Ustavu FBiH, sva lica u Federaciji BiH imaju jednaka prava pred zakonom, pa tako jednaka prava imaju i sve firme i sve djelatnosti. A kada neki grad ili općina donese odluku prema kojoj neka kladionica mora platiti npr. 50.000 KM komunalne takse, a jedna banka ili osiguravajuće društvo unutar iste zone samo 3.000 KM, onda je taj grad ili općina prekršila Ustav FBiH i takva odluka je neustavna.

„Jasno to gradovima i općinama sudovi u FBiH presudama poručuju već godinama, međutim, lokalni vlastodršci izgleda ne mare previše ni za sudove ni za Ustav FBiH. Vođeni ili egom ili neznanjem, donose nove neustavne odluke protiv kojih se firme redovito žale, čime se dodatnim obvezama zatrpavaju ionako pretrpani sudovi u Federaciji BiH“, objašnjavaju priređivači.

Stoga, dodaju, i ne čudi što je Rusmira Kudić, sutkinja Kantonalnog suda u Bihaću, uvažila tužbu kladionice Premier World Sport d.o.o. iz Čitluka po pitanju komunalnih taksi u Velikoj Kladuši, poništila poreznu prijavu, donijela konačnu presudu bez mogućnosti žalbe, naredila da se ovoj kladionici nadoknade svi troškovi te još žestoko udarila po načinu donošenja taksi.

Ukratko, sutkinja Kudić naglasila je da je kriterij vrste djelatnosti neustavan, da sve djelatnosti u Federaciji BiH moraju biti jednake pred zakonom, da upravni organi i sudovi imaju obvezu direktno primjenjivati Ustav FBiH i Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava, koja ima prioritet nad svim ostalim zakonima u BiH te da je općina Velika Kladuša to sve prekršila.

„Nama je ljutnja sudaca na sudovima u Federaciji BiH jasna. Iz dana u dan im dolaze isti predmeti te sucima, kao ni nama, nije jasno kako gradovi i općine ne shvate da moraju poštovati Ustav FBiH. Mi smo uvijek plaćali i plaćat ćemo zakonom propisane obveze, ali kada gradovi i općine donesu neustavan propis, mi se protiv toga moramo boriti. Sudovi su ionako pretrpani, a nerazumne lokalne vlasti dodatno ih zatrpavaju predmetima u kojima se ishod unaprijed zna i to nikako ne možemo shvatiti“, tvrde priređivači igara na sreću.

Do sada su sudovi neustavnima proglasili odluke o komunalnim taksama u Brezi, Hadžićima, Ilidži, Bugojnu, Kaknju, Visokom, i nekoliko drugih lokalnih zasjednica. Ista presauda bila je i u slučaju Zenice, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Donjeg Vakufa, Velike Kladuše.

„Više je od 100 identičnih presuda sudova u FBiH protiv gradova/općina. Postavlja se pitanje, do kada će lokalne vlasti u Federaciji na ovakav način nastavljati opterećivati sudove i gospodarske subjekte u FBiH“, apeluju priređivači igra. NAP/Patria



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno