Info

Više od 100 miliona eura iz IPA II za Zapadni Balkan

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Delegacija Europske unije i Ured specijalnog predstavnika Europske unije u BiH pozdravili su usvajanje Okvirne prometne politike BiH za period 2015. do 2030. godine u Parlamentarnoj skupštini BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

U proteklim godinama, Europska unija sve više pažnje posvećuje povezivanju građana i poslovnih subjekata širom Europske unije u svrhu promocije održivog ekonomskog rasta. Europska unija je proširila svoje napore kako bi se uključile i zemlje Zapadnog Balkana ulažući milijardu eura tokom sljedećih pet godina u razvoj i međusobno povezivanju prometne i energetske infrastrukture.

Već ove godine, više od 100 miliona eura dostupno je u vidu sufinansiranja iz pretpristupnih sredstava (IPA II) za sve zemlje. Ova finansijska pomoć, zajedno sa ponudom daljeg kreditiranja i investiranja biće dostupna za nadogradnju ili za izgradnju dijelova osnovne mreže kao što je šest zemalja zapadnog Balkana dogovorilo.

Za Bosnu i Hercegovinu, ova osnovna mreža uključuje autoput i željeznički pravac duž Koridora Vc i autocestu 2a iz Gradiške kroz Banja Luku – uz povezivanje sa Koridorom Vc južno od Zenice.

Ova mreža također uključuje luke Šamac i Brčko na rijeci Savi, te Međunarodni aerodrom Sarajevo. Hitni projektni prioriteti u 2015. godini za BiH usmjereni su na izgradnju prekograničnih mostova na Svilaju i Gradišci (uključujući granične prelaze i prilazne ceste).

“Usvajanje Okvirne prometne politike BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH jedan je od dva neposredna preduslova za pristup sredstvima Evropske unije dostupnim u 2015.godini. Izrada investicijskih planova za najrelevantnije projekte je drugi preduvjet. Investicijski odbor u zemlji treba da pripremi ove planove do 27. avgusta 2015. godine, kada se održava samit zemalja Zapadnog Balkana u Beču. Stoga pozivamo vlasti u BiH da prioritetno i ponovo okupe investicijski odbor u zemlji radi ispunjavanja ovog roka”, navedeno je iz Delegacije EU u BiH i Ureda specijalnog predstavnika Europske unije u BiH.

(Vijesti.ba/AA)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno