Ljudi

Više asistentice Pravnog fakulteta u Zenici završile Program Vijeća Evrope za edukaciju o ljudskim pravima za pravne stručnjake

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Više asistentice na Pravnom fakultetu u Zenici, mr. iur. Lejla Zilić-Čurić i mr. iur. Amna Hrustić uspješno su završile Program Vijeća Evrope za edukaciju o ljudskim pravima za pravne stručnjake (European Programme for Human Rights Education for Legal Professionals – HELP), te nakon uspješne evaluacije postale certificirane edukatorice Vijeća Evrope za programe edukacije iz ljudskih prava. Na taj način pridružile su se listi certificiranih HELP ToT edukatora Vijeća Evrope iz Bosne i Hercegovine.

U okviru programa edukatorice su učestvovale u treningu za trenere a zatim kreirale programe edukacije iz oblasti slobode izražavanja, i to program „Sloboda izražavanja i govor mržnje“ kao i „Sloboda izražavanja u akademskog radu“, koji su objavljeni na oficijelnoj stranici Vijeća Evrope u okviru HELP ToT Programa.

Riječ je o Akciji HELP ToT na Zapadnom Balkanu koja je dio zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope pod nazivom „Horizontalni instrument za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“, koji sprovodi Vijeće Evrope.

Cilj programa je jačanje kapaciteta pravnih stručnjaka u cilju efektivnog i koherentnog primjenjivanja evropskih standarda na domaćem nivou kroz obuku, pozivajući se na standarde Evropske konvencije o ljudskim pravima. U konačnici, program ima za cilj podršku državama članicama Vijeća Evrope u implementaciji evropskih standarda ljudskih prava na nacionalnom nivou.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno