Biznis

Visa: Pet savjeta za bezbjednu i sigurnu online kupovinu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U novonastaloj zdravstvenoj situaciji, internet kupovina bila je jedina bezbjedna opcija za dolazak do proizvoda, pa su potrošači čak i namirnice i lijekove nabavljali na ovaj način. Veliki broj kupaca odlučio se za svoju prvu nabavku putem mobilnog telefona, aplikacije ili digitalnog novčanika upravo za vrijeme karantina.

Međutim, određen broj ljudi i dalje osjeća bojazan od online trgovine, a kao najveći strah navode bezbjednost podataka u virtuelnom svijetu. Kompanija Visa, svjetski lider u digitalnim plaćanjima nudi jednostavne savjete koje svaki potrošač može da primjeni kako bi na siguran način izvršio internet kupovinu:

Bezbjedno online plaćanje – Prilikom online plaćanja, važno je provjeriti URL adresu – ukoliko ona počinje sa https://, radi se o bezbjednoj konekciji.

Plaćanje putem aplikacija – Korisnici bi trebalo da ažuriraju svoje lozinke, kreiraju posebne šifre za svaki nalog, ili još bolje – da koriste otisak prsta ili prepoznavanje lica kada se prijavljuju ili plaćaju putem aplikacija.

Oprez zbog fišinga – Preporuka je da se obrati dodatna pažnja na nepoželjne i sumnjive mejlove, SMS poruke i pozive. Na ovaj način obično se kradu lični podaci poput broja računa, korisničkog imena i lozinke, pa ne bi trebalo ulaziti na linkove, niti preuzimati bilo kakva dokumenta.

Ažuriranje softvera – Prije kupovine putem računara, tableta ili telefona, potrošači bi trebalo da instaliraju najnoviji dostupan softver. Tehnološke kompanije na bezbedan način čuvaju povjerljive informacije korisnika, a ažuriranje softvera im u tome dodatno pomaže.

Evidencija o transakcijama i redovna kontrola izvoda računa – Banke svojim klijentima nude uslugu obavještenja o svakom plaćanju, što daje priliku za brzu reakciju ukoliko dođe do neodobrene ili nepoznate transakcije.

Online kupovina ima mnoge prednosti – dostupnost, jednostavnost, brzina i efikasnost samo su neke od njih. Ipak, ona zahtijeva dodatne mjere opreza budući da je prevarne aktivnosti veoma teško uočiti. Visa se trudi da svojim klijentima omogući bezbjedno plaćanje nudeći im najnoviju tehnologiju za spriječavanje zloupotreba. Već skoro 20 godina ova kompanija predano radi na pružanju pomoći online trgovcima da identifikuju potencijalno prevarne transakcije i na taj način obezbjede potrošače.

Svjetski lider u digitalnim plaćanjima nedavno je predstavio Visa Secure (ranije poznat kao Verified by Visa), unaprijeđeni program za povećanje bezbjednosti online plaćanja. Visa Secure koristi najnoviju tehnologiju EMV 3-D Secure (3DS), prihvaćenu na nivou čitave djelatnosti kao protokol za razmjenu poruka radi lakše autentifikacije kupca.

Ova tehnologija omogućava kupcima da potvrde svoj identitet kod banke, prilikom e-trgovine ili online plaćanja bez prisustva platne kartice. Dodatni bezbjednosni sloj pomaže u sprečavanju neautorizovanih transakcija, kao i u zaštiti trgovaca od zloupotreba prilikom online naplate. Nova tehnologija osmišljena je tako da nudi značajna unapređenja online kupovine, jer istovremeno obezbjeđuje veću zaštitu potrošača, olakšava postupak plaćanja i povećava procenat realizovanih kupovina.

Izvor: klix.ba


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno