Info

Vijeće za štampu u BiH: Procesuirati govor mržnje

Vijeće za štampu u BiH: Procesuirati govor mržnje – Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini apelira na nadležne organe, policiju i tužilaštvo da identificiraju i procesuiraju osobe koje širenjem govora mržnje putem internetskih medija čine krivična djela.

Na posljednjoj sjednici Žalbene komisije razmatrane su ukupno 62 žalbe građana, od čega se 20 žalbi odnosi na izvještavanje štampe i online medija i 42 žalbe na komentare posjetilaca online medija.

Deset žalbi na novinarsko izvještavanje je prihvaćeno zbog utvrđenog kršenja Kodeksa za štampu i online medije, dok je osam odbijeno, jer nije bilo kršenja profesionalnih standarda izvještavanja.

Dodatni napori uredništva
Dvije žalbe su vraćene u proces samoregulacije, odnosno objave demantija u medijima, navodi se u saopćenju Žalbene komisije.

Ovim povodom, članovi Žalbene komisije također apeliraju na uredništva online medija da učine dodatne napore kako bi online komunikacija s korisnicima i korisnika online medija međusobno bila pristojna i uljudna.

Vijeće za štampu, samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije u Bosni i Hercegovini, u okviru svoga mandata, i dalje će upozoravati na neprihvatljivu komunikaciju u online medijima i, u okviru mehanizama samoregulacije medija, raditi na upozoravanju i kritiziranju ove pojave, kao i na organiziranju dodatnih edukacijskih aktivnosti za urednike i novinare online medija.

Izvor: Al Jazeera

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem